Amalia doet te paard mee aan oefening voor rijtoer Prinsjesdag

Amalia oefent mee voor Prinsjesdag
Amalia oefent mee voor Prinsjesdag © Omroep West
DEN HAAG - De wekker ging zondagochtend vroeg op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, want prinses Amalia deed mee aan een bijzondere oefening voor Prinsjesdag. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof en de Ridderzaal wordt de Troonrede de komende jaren in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag voorgelezen. Maar bij een andere plek hoort ook een andere route. En dus werd zondag in alle vroegte op het Korte Voorhout geoefend. Mét kroonprinses Amalia op het voorste paard.
Om te zorgen dat straks op de derde dinsdag in september alles soepel verloopt, moet onder meer worden geoefend dat de koets op precies de goede plek bij de rode loper stopt. 'Dus we zijn, met name hier bij de schouwburg, de aankomst en het vertrek aan het vooroefenen', zegt Hans Veenhuijzen, stalmeester van de koning.
Prinses Amalia rijdt op het voorste paard:
Prinses Amalia te paard oefent mee voor rijtoer Prinsjesdag
'Het is toch allemaal wat anders dan het Binnenhof', legt hij uit. 'Hier moet het toch in de ruimte die er is.' Maar Veenhuijzen is tijdens de oefening positief: 'Het gaat steeds beter. We maken vorderingen en we zien ook wat er nog anders kan. Het lijkt heel makkelijk, maar dat is het niet.'
Mensen op de antiekmarkt op het naastgelegen Lange Voorhout waren blij verrast met het hoge bezoek. 'Niemand wist het', vertelt een man die er zondag zijn spulletjes hoopt te verkopen. 'We hoorden dat ze op het voorste paard zat. En toen we het wisten herkenden we d'r wel. Dat was leuk.'

Eerste officiële reis

Afgelopen vrijdag was Amalia in Noorwegen voor haar eerste officiële reis als prinses van Oranje. Met koning Willem-Alexander en koningin Máxima was ze op het Koninklijk Paleis in Oslo voor de achttiende verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra.
Amalia afgelopen vrijdag op een groepsfoto in Oslo
Amalia afgelopen vrijdag op een groepsfoto in Oslo © EPA
LEES OOK: