Vrouw tijdens Haags festival gedrogeerd door 'needle spiking'

Den Haag Outdoor
Den Haag Outdoor © Ruben May
DEN HAAG - Op het Den Haag Outdoor festival in het Zuiderpark is zaterdagmiddag een 31-jarige man aangehouden voor needle spiking, het gebruik van een naald met verdovende stoffen om iemand te drogeren. De organisatie achter het festival is geschrokken: 'Wij gaan er als organisatie vanaf nu extra scherp op zijn.'
Volgens de organisatie van het festival werd de man betrapt toen hij een vrouwelijke bezoeker met een naald prikte. Een andere bezoeker zag dat en alarmeerde de beveiliging. Zij wisten de man in de kraag te vatten en hebben hem overgedragen aan de politie. Volgens Timo Bosman, organisator achter het festival, heeft het slachtoffer geen bijwerkingen overgehouden aan de prik.
'Ik had de geruchten gehoord, maar had me er nog niet echt in verdiept', zegt Bosman. 'Nu komt het dichtbij en zien we dat het een ding is. Ik ben voornamelijk heel blij dat er sociale controle is en dat de beveiliging er zo goed bovenop zat. We gaan er als organisatie vanaf nu extra scherp op zijn.' Bosman spreekt verder van een zeer geslaagd evenement met 10.000 bezoekers.

Horeca alert op needle spiking

De afgelopen weken gaat het steeds vaker over needle spiking, maar ondanks meerdere meldingen bleef het tot nu toe bij geruchten. Koninklijke Horeca Nederland gaf eind mei tegenover de NOS al aan extra alert te zijn, maar 'omdat er zo weinig bekend is over het hoe en wat van 'needle spiking', is het moeilijk anticiperen.'
De landelijke politie monitort meldingen en aangiftes rondom mogelijk prikincidenten om inzichtelijk te krijgen waar zij precies mee te maken hebben. 'Of het bijvoorbeeld gaat om incidenten waarbij alleen is geprikt is, of zaken waarbij een secundair delict heeft plaatsgevonden als een beroving of zedenmisdrijf', legt een politiewoordvoerder uit. Het is de eerste keer dat er bij de eenheid Den Haag iemand wordt aangehouden in verband met mogelijke needle spiking.
De politie kan in het kader van het onderzoek niet bevestigen of er daadwerkelijk een naald is aangetroffen bij de man.