Bijna helft oogartsen vertrekt bij HMC Den Haag

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Vier van de negen oogartsen uit het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) stappen op en starten hun eigen oogkliniek in Den Haag. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Ze starten op 1 juli de Oogkliniek Den Haag. Het vertrek van de oogartsen betekent bijna een halvering van het aantal oogspecialisten van het HMC.
De reden voor hun vertrek willen de artsen niet geven. Met het ziekenhuis is afgesproken dat ze tot 1 juli niets over de nieuwe kliniek naar buiten brengen en dus zeggen ze ook niets over de reden van hun vertrek, laat de directeur van de nieuwe kliniek weten.
Op de website van de kliniek staat dat de zorginstelling zich onderscheidt 'door korte wachttijden en een patiëntgerichte dienstverlening.' De gemiddelde wachttijd om gezien te worden op de polikliniek van het HMC is negentig dagen, blijkt uit gegevens op de website. Daadwerkelijke behandelingen kunnen overigens vaak sneller worden uitgevoerd.

HMC zoekt nieuwe oogartsen

Een woordvoerder van Haaglanden Medisch Centrum bevestigt het vertrek van de oogartsen. Volgens hem is het ziekenhuis 'ruim op tijd' op de hoogte gesteld en houden de artsen zich aan de wettelijke opzegtermijnen. Dat zou de reden zijn voor de start van de kliniek op 1 juli. De mediastilte tot die datum heeft daar ook mee te maken.
Het ziekenhuis zegt dat er gesprekken worden gevoerd met nieuwe oogartsen die de taken van de vertrekkende specialisten moeten gaan invullen. De woordvoerder verwacht geen problemen met behandelingen na 1 juli: 'Huidige patiënten van HMC die een afspraak hebben staan bij een vertrekkend oogarts, worden bij een collega ingepland.'

Wortels in HMC

De oogartsen die de kliniek oprichten zijn Lucien van Philips, Marcel Vlaskamp, Loes van Osch en Maja Stefanovic. Zij werken allen al jaren bij het Haagse ziekenhuis, en de voorgangers van het HMC. De artsen hebben alle vier op 29 december 2020 een eigen bedrijf opgericht en daarmee starten ze nu de Oogkliniek Den Haag. Patrick Tettero is aangetrokken als directeur. Tettero werkte tot enkele jaren geleden bij HMC, onder meer als zorgmanager op de afdeling Oogheelkunde.
Het HMC laat weten dat met de vertrekkende artsen is afgesproken dat zij hun patiënten niet meenemen naar de nieuwe kliniek. Het staat overigens iedereen vrij om daar wel heen te gaan. Doorgaans volstaat een nieuwe verwijzing van de huisarts om van specialist of behandelcentrum te wisselen.