Geldzorgen bij dierenambulance Leiden: 'Kopen van nieuwe locatie komt in gevaar'

De dierenambulance komt door de hoge brandstofprijzen geld tekort
De dierenambulance komt door de hoge brandstofprijzen geld tekort © Omroep West
LEIDEN - Medewerkers van Dierenambulance en Vogelasiel regio Leiden zitten met de handen in het haar. De gestegen brandstofprijzen, verschillende dierenopvanglocaties in de regio, een toename van levensreddende ritten en financiële tekorten zorgen namelijk voor grote geldproblemen. 'We hadden al een stevig tekort van 50.000 euro, maar dat zou zo maar eens dubbel zoveel kunnen worden als de situatie zo blijft', vertelt de bezorgde voorzitter Jaap Van Meijgaarden.
Bij de bezinepomp op de hoek gooit Van Meijgaarden de tank van de ambulance met een bezorgd gezicht vol. Een liter diesel kost daar 2,14 euro. De voorzitter telt de verspringende euro's op het scherm hardop mee. 'Nog geen vijftien liter voor 30 euro, dat is toch niet normaal meer', zegt de hij. Daarbij komt ook nog eens dat de dierenambulance een onzuinige gedeukte zeventien jaar oude wagen heeft die enorm veel diesel slurpt. 'In mei hebben wij 1400 euro aan brandstofkosten uitgegeven.'
Dierenambulance regio Leiden in de problemen door brandstofprijzen
Maar de kosten voor de dierenambulance nemen niet alleen toe vanwege de brandstofprijzen, ook het aantal ritten waarmee dierenlevens worden gered is toegenomen. 'De kosten zijn ook bijna verdubbeld, omdat er meer ritten worden gemaakt', vertelt Van Meijgaarden. Vorig jaar heeft de dierenambulance vijftien procent meer dieren gered. Daarbij komt ook nog eens dat een groot deel van de geredde dieren na de eerste opvang naar een andere locatie wordt gebracht. Egels gaan bijvoorbeeld naar de egelopvang in Zoetermeer en ander wild moet naar de wildopvang in Delft. 'Dat brengt dus ook weer extra brandstofkosten met zich mee', voegt Van Meijgaarden toe.

Nieuwe locatie komt in gevaar

'We hebben gespaard voor een nieuwe en grote locatie, zodat wij de dieren de juiste zorg kunnen geven en ze dus niet meer naar een andere opvang moeten vervoeren', legt de voorzitter uit. 'Maar nu de huidige benzinekosten zo gierend uit de klauwen lopen, komt het kopen van een nieuw pand in gevaar', gaat Van Meijgaarden verder. 'Daarnaast betalen wij nu 20.000 euro per jaar aan huur.'
Er zijn dus te hoge kostenposten voor de dierenambulance en de opvang en te weinig inkomsten. Van de negen gemeenten van het verzorgingsgebied van de dierenambulance, ontvangt de ambulance slechts een kleine ritvergoeding. 'In totaal leverde dat vorig jaar een bedrag op van slechts 2600 euro', zegt de voorzitter. 'Daarvan kunnen wij onmogelijk onze ambulancedienst in stand houden. Met dat bedrag kunnen wij nog niet eens de brandstofkosten van twee maanden financieren, laat staan het onderhoud, de verzekering en de vervanging van onze ambulances op termijn', zegt hij gefrustreerd.

'Giften worden steeds minder door inflatie'

Daarnaast krijgt de dierenambulance ook nog een vergoeding van de gemeente Leiden en Voorschoten voor de uitvoering van de zorgplicht voor wilde dieren. 'Maar van de andere zeven gemeenten structureel niets', voegt Van Meijgaarden toe. De dierenambulance is dan ook voor 80 procent afhankelijk van particulieren. 'Maar ja, met de huidige inflatie worden de giften steeds minder', verzucht Van Meijgaarden.
De gemeente Leiden heeft de dierenambulance inmiddels laten weten in gesprek te willen gaan met de andere gemeenten in het verzorgingsgebied van van de ambulancedienst om te kijken of ze de financiële problemen kunnen oplossen.