Gerechtshof: 'Krottenkoning' moet verkochte grond Noordwijk toch leveren

Het Vuurtorenplein in Noordwijk
Het Vuurtorenplein in Noordwijk © Omroep West
NOORDWIJK - Bever Holding, het bedrijf van de omstreden vastgoedondernemer Ronnie van de Putte, moet per direct verkochte grond in Noordwijk leveren aan ontwikkelaar Van Erk. De ontwikkelaar kocht de grond ruim een jaar geleden, maar puntje bij paaltje weigerde Van de Putte de grond over te dragen. Van Erk zou zich niet aan mondelinge afspraken houden. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelt nu dat de grond alsnog van eigenaar moet wisselen. Als hij dat niet doet, moet hij een dwangsom betalen die kan oplopen tot tientallen miljoenen euro's.
Dat schrijft de gemeente Noordwijk in een brief aan de gemeenteraad. Die volgt op een mondelinge uitspraak in een zogenoemd spoedappèl bij het gerechtshof. Van de Putte kan tegen de uitspraak in cassatie gaan, dus nogmaals beroep aantekenen, maar de grond moet sowieso aan ontwikkelaar Van Erk geleverd worden. Gebeurt dat niet, dan geldt er een dwangsom die voor Van de Putte kan oplopen tot meer dan 50 miljoen euro.
Van de Putte verkocht zijn volledige bezit in Noordwijk voor zo'n 60 miljoen euro. Dat gebeurde nadat enkele percelen van hem gedwongen geveild dreigden te worden. De Van Erk Groep verstrekte in eerste instantie een hypothecaire lening aan Van de Putte, maar later bleek dat grond verkocht was aan Van Erk. Het gaat dan om beeldbepalende stukken grond langs de kust, zoals het Vuurtorenplein, het Gat van Palace en de naastgelegen Esplanade.

Gemeente blij

De gemeente was blij met de deal omdat Van de Putte niets deed met deze grond en daarmee de ontwikkeling van de kuststrook frustreerde. Met Van Erk zijn inmiddels onderhandelingen gestart die moeten leiden tot bebouwing van het Gat van Palace en andere ontwikkelingen. Maar de 'krottenkoning' weigerde de grond over te dragen. Van Erk zou zich volgens hem niet houden aan mondeling gemaakte extra afspraken.
Zo zou Van de Putte flink meedelen in de winst die Van Erk zou maken bij het bebouwen van de grond en zou er 2,5% rente betaald moeten worden over de onbetaalde koopsommen tot aan de dag van volledige betaling. Dit zou mondeling zijn afgesproken met Jos van Erk toen de deal werd beklonken. Maar Van Erk overleed november vorig jaar.

Hoger beroep

De rechtbank oordeelde in een zaak die het bedrijf aanspande tegen Van de Putte dat die laatste de grond inderdaad niet hoefde te leveren. Hierop ging de projectontwikkelaar in beroep. Het gerechtshof oordeelt nu dat er wel degelijk geleverd moet worden. Als Van de Putte dat niet doet krijgt hij een dwangsom aan zijn broek die kan oplopen tot meer dan 50 miljoen euro.
Het bedrijf Bever Holding laat via een verklaring op de website weten dat het de gronden in Noordwijk inderdaad gaat leveren. Wel kondigt Van de Putte aan de juridische strijd voort te zetten omdat hij vindt dat Van Erk zich niet aan gemaakte afspraken houdt. Ook overweegt hij in cassatie te gaan tegen het vonnis van het Gerechtshof.

1 Juli en 1 augustus

De gemeente Noordwijk schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat een groot deel van de verkochte grond nu op 1 juli in handen komt van de Van Erk Groep. De resterende gronden zouden dan op 1 augustus geleverd moeten zijn. Waarom deze splitsing is opgenomen in het vonnis wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen. De uitspraak zelf is nog niet beschikbaar.
De vastgoedportefeuille van Ronnie van de Putte is na de levering van de grond in Noordwijk nagenoeg leeg. Hij heeft alleen nog Huize Ivicke in Wassenaar in de portefeuille. Daarover wordt ook al jarenlang gesteggeld. De gemeente Wassenaar knapte Huize Ivicke op om te voorkomen dat het verder zou vervallen en de rekening daarvan valt binnenkort bij de 'Krottenkoning' op de deurmat. Hij heeft nog wel vastgoed in België, maar ook daar is hij aan het verkopen.