Verdachte (31) needle spiking Haags festival nog vast

Het Den Haag Outdoor festival in 2019
Het Den Haag Outdoor festival in 2019 © Den Haag Outdoor
DEN HAAG - De 31-jarige verdachte die zaterdag is aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij een 'prikincident' op het dancefestival Den Haag Outdoor zit nog vast. Een politiewoordvoerder meldt dat de man, die verdacht wordt van zware mishandeling, woensdag voor de rechter-commissaris moet verschijnen.
Een vrouw zou zaterdag op het festival in het Zuiderpark met een naald geprikt zijn. Tot nu toe is er één aangifte gedaan, aldus de politie. 'We sluiten niet uit dat het er meer kunnen worden. We vragen mensen die meer weten van het incident, of mogelijk zelf slachtoffer zijn, zich bij ons te melden.'
De laatste tijd zijn er vaker meldingen van mensen die zeggen tijdens het uitgaan met een naald te zijn geprikt en die vermoeden dat ze met drugs zijn ingespoten. Over dit fenomeen, 'needle spiking' genoemd, is veel onduidelijk. Het politieonderzoek moet uitwijzen of hier op het Haagse festival sprake van was. Zo is het volgens de politiewoordvoerder nog niet te zeggen of de verdenking van zware mishandeling betekent dat de verdachte iemand heeft geprikt met een naald met daarin een substantie. 'Daar doen we nog onderzoek naar.'

Urine opvangen voor sporen

In mei zeiden zes mensen dat ze in Kaatsheuvel waren geprikt, waardoor één vrouw onwel was geworden. Ook zijn er meldingen over needle spiking uit Amsterdam, Alkmaar en Venlo. Minister Dilan Yesilgöz van Justitie riep vorige maand in een Kamerdebat over het verschijnsel vermeende slachtoffers op altijd aangifte te doen.
De politie zegt dat mensen die denken dat ze zijn gedrogeerd zo snel mogelijk medische hulp moeten zoeken. Het Trimbos-instituut adviseert daarnaast om snel de eigen urine op te vangen. Drugs verdwijnen na verloop van tijd uit het lichaam en zo is de kans groter dat sporen ervan worden gevonden.