'Projectontwikkelaars lobbyen voor woningbouw in Gnephoek in Alphen aan den Rijn'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Projectontwikkelaars lobbyen bij de Tweede Kamer voor grootschalige woningbouw op vier locaties in het groen, omdat zij daar zelf de meeste grond in handen hebben. Als zij toestemming krijgen voor woningbouw op die plekken, stijgt de waarde van de grond met bijna een half miljard euro. Eén van die locaties is de Gnephoek in Alphen aan den Rijn. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico en Follow The Money.
De andere locaties waar projectontwikkelaars willen bouwen zijn Rijnenburg bij Utrecht, Oosterwold bij Almere en Zuidplaspolder bij Rotterdam. Ontwikkelaars bezitten op de vier locaties bijna 15 vierkante kilometer landbouwgrond.
Kamerleden van VVD en CDA zetten lokale bestuurders onder druk om woningbouw in deze polders toe te staan. Kamerleden en bewindslieden noemden de vier polders de afgelopen drie jaar 274 keer in twintig verschillende debatten. VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis diende voor elke locatie afzonderlijk een motie in, waarvan drie samen met voormalig CDA-Kamerlid Julius Terpstra, die nu bouwwethouder in Leiden is.
Julius Terpstra pleitte voor woningbouw in de Gnephoekpolder
Julius Terpstra pleitte voor woningbouw in de Gnephoekpolder © Omroep West

Provincie tegen plannen

De Tweede Kamer bemoeide zich al eerder met woningbouw in de Gnephoekpolder. Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt nog dit jaar de knoop doorgehakt en krijgen de bouwplannen definitief groen licht. Daarmee werd de druk verder opgevoerd richting de provincie Zuid-Holland, die vindt dat locatie niet geschikt is voor de bouw van zoveel woningen.
In de lokale politiek is wel een meerderheid te vinden voor woningbouw in de Gnephoek. Coalitiepartijen Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 hebben dat al in het coalitieakkoord gezet.
Dit is de Gnephoekpolder, met rechts de Heimanswetering
Dit is de Gnephoekpolder, met rechts de Heimanswetering © ANP
Lees meer over de woningmarkt in ons dossier