Heb jij ze al gespot? Blauwe pantservoertuigen rijden door regio

De YPR-pantserrupsvoertuigen
De YPR-pantserrupsvoertuigen © Defensie
REGIO - Als je ze ziet, kijk je waarschijnlijk even raar op. Dinsdag rijdt de Koninklijke Marechaussee met meerdere blauwe pantserrupsvoertuigen door de regio. Een opvallende verschijning op de openbare weg, maar wees niet bang: het gaat om een oefening.
De voertuigen van de marechaussee vertrokken vanaf Wassenaar en rijden onder andere door of langs Leiden, Leidschendam, Maasdijk, Rotterdam The Hague Airport, Bergschenhoek en Alphen aan de Rijn.
Zo'n oefening, of een verplaatsing van dit soort voertuigen, gebeurt een aantal keer per jaar, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. 'Dat laten wij altijd weten als het zo ver is, omdat mensen zich weleens afvragen of er dan een spannende actie gaande is. Die voertuigen zijn natuurlijk best imposant.' Om wat voor soort oefening het in dit geval gaat, kan de woordvoerder niet zeggen. 'We oefenen continu om ingezet te kunnen worden wanneer het nodig is.'
Het YPR-panterrupsvoertuig, zoals het officieel heet, was 30 jaar lang het infanteriegevechtsvoertuig van de landmacht. In juni 2012 kreeg de landmacht echter een nieuw soort. De Koninklijke Marechaussee gebruikt de YPR-wagens nog wel. De voertuigen worden ook wel eens verplaatst over de openbare weg voor onderhoud, aldus de woordvoerder.
Zo'n pantservoertuig is volgens Defensie 5,26 meter lang en 2,82 meter breed. Op de voertuigen zit ook een mitrailleur. Als het voertuig leeg is, weegt-ie 12.000 kilo. Is het voertuig gevechtsklaar, dan weegt het 13.500 kilo. Het blauwe gevaarte gaat niet harder dan 70 kilometer per uur. In het voertuig passen tien mensen.