Diefstal van bloemenkarren levert Haagse dieven celstraf op

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ZEVENHUIZEN - Twee mannen uit Den Haag moeten tot acht maanden de gevangenis in voor de diefstal van vijf bloemenkarren bij een tuindersbedrijf in Zevenhuizen. De Hagenaars werden op 21 februari op heterdaad betrapt, waarna ze onder meer twee andere auto's ramden om ervandoor te gaan.
Bij de tuinder werden in de maanden voorafgaand aan de inbraak al veilingkarren gestolen. Volgens de tuinder is hij maar liefst 3500 karren kwijtgeraakt, met als gevolg een schadepost van 400.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat de twee Hagenaars, de 38-jarige Jaap T. en de 25-jarige Mustafa K. achter de eerdere inbraken zaten.
De twee verdachten bekenden tijdens de zitting van twee weken geleden de inbraak en diefstal van vijf karren op 21 februari, maar zeiden niets met de diefstal van de overige 3495 karren te maken te hebben. Volgens de rechtbank is er niet voldoende hard bewijs dat de twee verdachten ook op andere nachten bloemkarren hadden buitgemaakt in Zevenhuizen.

'Godswonder dat er geen gewonden zijn gevallen'

De straf viel hierdoor lager uit dan de eis van het OM. De officier eiste tegen Jaap T. nog de hoogste straf, omdat hij de vrachtauto bestuurde tijdens de wilde vluchtpoging. 'Het is een godswonder dat er geen gewonden zijn gevallen', zei ze tijdens de zitting twee weken geleden. T. diende volgens haar een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, te krijgen. Tegen Mustafa K. eiste ze negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk.
Omdat de eerdere inbraken niet bewezen waren kregen beide mannen nu een gevangenisstraf van acht maanden. Uiteindelijk is het K. die de hoogste straf heeft gekregen, want voor hem zijn twee maanden voorwaardelijk, terwijl bij T. de straf uit drie maanden voorwaardelijk bestaat. De twee mannen hoeven de schade die de tuinder door de inbraken heeft geleden niet te betalen, die claim werd afgewezen.