Hof: in hoger beroep extra deskundigen horen in zaak-Orlando

Onderzoek in de Haagse wijk Ypenburg
Onderzoek in de Haagse wijk Ypenburg © ANP
DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag wil meer deskundigen horen die hun licht kunnen laten schijnen op de dood van Orlando Boldewijn, in februari 2018. Onder meer wil het hof iemand horen over de invloed van koud water op de hersenen. De 17-jarige Boldewijn verdronk nadat hij een afspraak had met Hagenaar Roy B. De 31-jarige B. werd door de rechtbank veroordeeld tot 44 maanden cel. Hij ging in hoger beroep.
B. was dinsdag niet aanwezig bij de voorbereidende zitting. Zijn advocaat liet weten dat B. zegt niets met de dood van Boldewijn te maken te hebben. Hij vroeg om extra onderzoek om meer duidelijkheid over die fatale avond te krijgen.
Het hof wil dat er wat vaart in de zaak komt die nu al bijna twee jaar in hoger beroep loopt. De vragen aan de deskundigen moeten daarom binnen vier weken schriftelijk gesteld worden. Wel liet de voorzitter direct al aan de in de zaal aanwezige nabestaanden weten dat de zaak niet eerder dan volgend jaar inhoudelijk behandeld zal worden.

Lichaam na een week gevonden

Volgens de rechtbank had B. verzuimd de jongen te hulp te schieten toen die in doodsnood in het water lag. B. verklaarde eerder dat hij Boldewijn na hun afspraak op zijn vissersbootje in de Haagse wijk Ypenburg naar de kant heeft gebracht, zodat hij de laatste tram naar huis kon nemen. Daar kwam hij nooit aan. Het lichaam van de jongen werd ruim een week later in het water bij de boot van B. gevonden. B. heeft verklaard dat hij die nacht 'iets gehoord of gezien had' in het water. Omdat hij naar eigen zeggen 'helemaal in paniek was' en niet wist wat hij moest doen, belde hij niet naar 112 maar is hij gaan slapen.
LEES OOK: