Drukke ochtend- en avondspits verwacht vanwege boerenprotest: 'Probeer thuis te werken'

© ANP
REGIO - Wie woensdagochtend of -avond de weg op wil met de auto moet rekening houden met drukte en files. Dat meldt Rijkswaterstaat. Door de demonstraties van de boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet zullen er waarschijnlijk een stuk meer voertuigen op de wegen in Nederland rijden. In deze regio wordt vooral veel vertraging verwacht op de wegen rondom Den Haag. 'Op de A12, A44 en A4 zal het een stuk drukker zijn', zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Rijkswaterstaat verwacht de meeste gevolgen van de boerenmanifestaties in het midden en oosten van het land. 'In Stroe (Gelderland) zullen morgen meer dan 10.000 boeren samenkomen om te demonstreren. In die provincie verwachten wij dan ook de meeste verkeersdrukte', legt de woordvoerder uit. 'Maar op het Malieveld in Den Haag zal er morgenochtend ook op kleinere schaal gedemonstreerd worden door de boeren. Zij zullen daarna waarschijnlijk richting Stroe vertrekken. Daarom verwachten wij morgenochtend ook een drukke ochtendspits rondom Den Haag.'
Niet alleen tijdens de ochtend- en avondspits worden extra files verwacht op de wegen in de regio. 'Ook buiten de spitstijden kan het extra druk zijn op de wegen. De boeren zullen waarschijnlijk de hele dag van en naar Stroe rijden', voegt de woordvoerder toe. Daarnaast moeten weggebruikers rekening houden met extra verkeer op de provinciale en lokale wegen. 'De boeren mogen namelijk niet met hun tractoren over de snelweg waardoor zij waarschijnlijk de provinciale en lokale wegen zullen opzoeken', legt de woordvoerder uit.

'Pas je rijstijl aan'

Rijkswaterstaat adviseert dan ook om woensdag voor vertrek de actuele verkeerssituatie in de gaten te houden. 'Daarnaast raden wij sterk aan om woensdag thuis te werken als die mogelijkheid er is', laat de verkeersdienst weten.
Om alle weggebruikers morgen veilig van A naar B te laten reizen, zet Rijkswaterstaat extra weginspecteurs en wegverkeersleiders in. Zowel op de weg als vanuit de verkeerscentrale kan dan worden ingespeeld op de ontwikkelingen op de snelwegen. Trekkers mogen niet op de snelweg rijden. De politie kan hierop handhaven en in overleg met de politie kan Rijkswaterstaat extra maatregelen nemen om de situatie zo veilig mogelijk te houden. 'Wie toch de weg op moet, vragen wij vanuit veiligheidsoogpunt alert te zijn. Kom je onderweg landbouwvoertuigen tegen, houd dan rekening met snelheidsverschillen en pas de rijstijl hierop aan', zegt de verkeersdienst.