Veerpont tussen Gouderak en Moordrecht blijft waarschijnlijk varen

Het veerpontje tussen Gouderak en Moordrecht
Het veerpontje tussen Gouderak en Moordrecht © Omroep West/Thijs Kramer
KRIMPENERWAARD - De veerpont tussen Gouderak en Moordrecht blijft bestaan. Dat laten de colleges van de gemeente Krimpenerwaard en de gemeente Zuidplas weten. Beide colleges hebben goedkeuring gegeven om het contract met Veerdienst Schoonhoven te verlengen. Door deze verlenging blijven de twee gemeenten ook de komende jaren een structurele bijdrage aan de veerdienst geven zodat de veerboot kan blijven varen. De gemeenteraden moeten zich er nog wel over buigen.
Tussen de dorpen Gouderak en Moordrecht steken al jarenlang auto's, fietsers en voetgangers de Hollandsche IJssel over met de veerpont. Maar de veerboot dreigde stil te vallen, omdat het huidige contract met de gemeenten rondom de subsidie voor de pont op 1 juli 2022 afliep en nog steeds niet was verlengd. En zonder subsidie is de boot niet rendabel.
De colleges van de gemeente Krimpenerwaard en Zuidplas lieten dinsdag weten dat zij het contract toch zullen verlengen tot 1 juli 2028, onder voorbehoud dat de gemeenteraad ook instemt met het extra structureel budget voor de veerboot. In Zuidplas besluit de raad hierover op 5 juli en in de gemeente Krimpenerwaard op 6 juli.

Groter tekort dan vijf jaar geleden

Ondanks dat het nieuwe contract nog onder voorbehoud is, laat Erik van Toor, directeur van Veerdienst Schoonhoven, weten dat hij een positieve uitkomst verwacht. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt en blijf voorlopig gewoon doorvaren.'
De komende jaren is er een groter tekort voorzien om de veerboot te kunnen financieren, namelijk 160.000 euro ten opzichte van de 118.000 euro vijf jaar geleden. Dit komt onder andere door hogere brandstof-, onderhouds- en personeelskosten en als gevolg van lagere opbrengsten door de coronapandemie. In 2017 is de raad akkoord gegaan met het raadvoorstel om jaarlijks 60 procent van het begrotingstekort vanuit de gemeente Krimpenerwaard bij te dragen. De gemeente Zuidplas draagt jaarlijks 40 procent bij. Deze afspraken lopen tot en met 1 juli 2022. Beide gemeenten zijn nu dus van plan om dat voor zes jaar te verlengen.