Zoetermeerse verkocht vier jaar lang dure tassen, maar leverde ze nooit: 'Ik deed vervelende dingen'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ZOETERMEER - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een werkstraf van 200 uur tegen een 37-jarige vrouw uit Zoetermeer vanwege oplichting van haar contacten op internet en sociale media. Ze sprak haar slachtoffers in haar appjes aan met 'hoi lieverd' en 'hoi schat', maar de beloofde tas van Louis Vuitton verstuurde ze vervolgens niet. Ook shopte ze zelf voor veel geld bij duurdere kledingzaken in de Haagse regio zonder de rekeningen te betalen.
Angela S. stuurde een van haar oplichtingslachtoffers een filmpje waarin ze de door haar aangeboden Louis Vuitton-tas in een postpakket deed. Vol vertrouwen maakte de klant een bedrag van duizend euro over aan S., maar toen het pakket werd afgegeven, bleek die toch leeg te zijn. 'Ik zat niet lekker in mijn vel en had veel schulden', zei de Zoetermeerse dinsdag bij de Haagse rechtbank. 'Dus deed ik vervelende dingen.'
Volgens het OM zou ze dertien mensen hebben opgelicht voor een bedrag dat ligt tussen de tienduizend en vijftienduizend euro. Op Marktplaats deed ze zich voor als een bonafide verkoopster van Louis Vuitton. Ze palmde haar klanten in met lieve appjes die begonnen met ‘hoi schat’ of ‘hoi lieverd’ waardoor ze een vertrouwensband met haar klanten opbouwde. Tijdens de zitting bekende ze dat ze de aangeboden Louis Vuitton-tassen helemaal niet bezat.

'Het ging maar om 3000 euro'

Eind 2019 ging ze zelf uitgebreid shoppen bij een exclusieve modezaak in Den Haag. Ze smeet wel dertig kledingstukken op de toonbank. Met een smoes dat haar moeder later zou betalen, kreeg ze de spullen mee. Volgens S. viel de schade voor de modezaak nog wel mee. 'Het ging maar om drieduizend euro', zei ze tijdens de rechtszaak.
Volgens de eigenaar van de zaak had ze echter voor tienduizend euro aan kleren meegenomen. Bij andere modezaken waar ze ging shoppen zonder te betalen, zou ze een nepbericht dat aangaf da ze betaald had op haar telefoonscherm hebben laten zien aan de verkopers. Dat ontkende S.

Spijtbetuiging 'niet oprecht'

De officier van justitie eiste tegen haar een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de vrouw. Hij noemde haar spijtbetuigingen tijdens de zitting 'niet zo oprecht'.
De advocate van de verdachte vond dat S. moest worden vrijgesproken. 'Als beloofde goederen niet zijn aangekomen of als een betaling niet meteen is verricht, dan is er nog geen sprake van oplichting.' De rechter doet over twee weken uitspraak.