Goudse asielboot blijft half jaar langer, met méér mensen

De asielboot in het Gouwekanaal
De asielboot in het Gouwekanaal © Omroep West
GOUDA - Gouda blijft een half jaar langer dan beloofd asielzoekers opvangen in het Gouwekanaal op een grote toeristenboot (max. 185 personen) dan nu. Het COA had Gouda om een verlenging van anderhalf jaar gevraagd. Het nieuwe schip vervangt de huidige boot, die als Dutch Largo vanaf 1 juli als weer toeristen gaat rondvaren. Het besluit is genomen na nauw overleg met gemeenteraad en omwonenden. 'Als stadsbestuur vinden we dat we onze verantwoordelijkheid moeten blijven nemen', aldus burgemeester Pieter Verhoeve.
De geringe overlast en het nijpend tekort aan vluchtelingenplaatsen leidden 'niet lichtvaardig' tot dit collegebesluit. 'Gouda vangt nu ruim een half jaar vluchtelingen op. De situatie in Ter Apel is sindsdien alleen maar verder verslechterd. Het is steeds moeilijker om vluchtelingen een slaapplek te bieden en er doen zich onmenselijke situaties voor. Als stadsbestuur vinden we dat we onze verantwoordelijkheid moeten blijven nemen. Juist nu. Gouda is en blijft een gastvrije stad', zegt Verhoeve.
Vooraf is uitgebreid gesproken met omwonenden en de gemeenteraad. Sinds de boot in december aan de kade is komen te liggen, waren er 21 klachten. Die gingen onder meer over geluidsoverlast, afval en lichtoverlast, zaken die volgens burgemeester Verhoeve snel op te lossen zijn. Voor het camoufleren van de dieselgenerator en het aankleden van het terrein met bijvoorbeeld picknickbanken en planten trekt de gemeente 20.000 euro uit.

COA moet extra kosten vergoeden

De meerderheid van de raad ging akkoord met deze verlenging, voorlopig voor een half jaar. Bij de eerste verlenging in februari, toen er nog geen oorlog in Oekraïne was, was beloofd dat het schip uiterlijk 1 juli zou vertrekken. Voor de VVD, Gouda Positief en Gouda Vitaal was dat toen een voorwaarde. Verhoeve zegt hiervan te hebben geleerd minder stellige uitspraken te zullen doen.
De gemeente gaat het COA wel om een grotere vergoeding vragen: Gouda biedt de vluchtelingen met allerlei activiteiten (taalles, fietsen, sporten) meer dan alleen 'bad en brood' en komt niet uit met de landelijke COA-vergoedingen. (Normaal gesproken mogen vluchtelingen zonder status geen taallessen volgen, maar Gouda koos hiervoor vanwege de integratie en nuttige dagbesteding en dat kostte 20.000 euro per maand.) De raad nam een amendement van de Christen Unie hiervoor aan. Een amendement van de VVD om het COA te verplichten tot die vergoeding in ruil voor het langer laten liggen van de boot haalde het niet. De burgemeester zei zich niet te herkennen in 'de geur en kleur van het amendement'.

VVD vreest voor 'onbetrouwbare overheid'

Op Omroep West vertelde fractieleider Kevin de Jonge (VVD) dat zijn partij geen voorstander is van verlenging. 'Afspraken over duur en hoeveelheid mensen zijn al een paar keer opgerekt. We weten allemaal dat betrouwbare overheid in Nederland onder druk staat, dat een hoop mensen daar moeite mee hebben en dan helpen deze besluiten niet. 'Zijn partij is het oneens met de procedure, waarbij het stadsbestuur een besluit neemt, en de gemeenteraad alleen wensen en bedenkingen kan meegeven. Die in het geval van het VVD amendement, gesteund door Gouda Vitaal, Gouda Positief en Gemeentebelangen Gouda, niet zijn aangenomen.
De Jonge is niet tegen vluchtelingenopvang maar vindt dat 'Gouda zijn verantwoordelijkheid in december al voldoende heeft genomen'. Ander argument voor hem is de kosten die Gouda nog steeds maakt. 'Wij lossen uw problemen op, stel dan als eis aan het COA die kosten te vergoeden', zei hij in het radioprogramma West Wordt Wakker. Verder mist hij een een goed onderzoek naar het effect van meer vluchtelingen op die plek. 'De omwonenden moeten al inleveren op uitzicht, privacy en genoegen nemen met geluidsoverlast, hoeveel erger wordt dat?' De gemeente onderzoekt hoe de omwonenden voor die overlast kunnen worden gecompenseerd.

Zelf koken

Het gaat ook na 1 juli om de opvang van merendeels volwassen mannen uit zogenoemde onveilige landen als Syrië en Jemen, die nog niet weten of ze in Nederland mogen blijven. De meeste mannen die er nu al wonen, verhuizen volgende week zelf hun spullen naar het nieuwe schip. Het leven wordt wel minder riant, ze zullen voortaan zelf moeten gaan koken en het COA moet dat gaan bekostigen.
'Het serviceniveau op het huidige schip was er een van een viersterren-Moezelboot, het leven op de nieuwe boot moet er meer zelfvoorzienend uit gaan zien', zei Verhoeve tegen de raad. Verder blijven alle maatregelen zoals permanente beveiliging op de boot. Omdat dit schip 25 meter langer is dan het vorige en omdat de ambtelijke capaciteit een verhuizing niet aankan, blijft de ligplaats aan het Ruige Weteringpad gehandhaafd.