Dramatische rit levert schaatser Verbij olympische sportiviteitsprijs op

Kai Verbij op de 1000 meter, waarbij Laurent Dubreuil (linksvoor) zilver pakte
Kai Verbij op de 1000 meter, waarbij Laurent Dubreuil (linksvoor) zilver pakte © ANP
HOOGMADE - De 27-jarige schaatser Kai Verbij heeft de sportiviteitsprijs, de zogeheten Visa Award, gekregen. Die kreeg hij voor zijn race op de 1000 meter tijdens de Olympische Spelen in Peking, waarbij hij zijn tegenstander voor liet gaan. 'Ik vind dat sport sportiviteit moet belonen boven persoonlijk succes.' Aan de award zit een geldbedrag verbonden van 47.000 euro. Dat gaat naar een goed doel naar keuze van de winnaar. Verbij koos voor UNICEF.
De uit Hoogmade afkomstige Verbij kreeg de prijs omdat hij er tijdens zijn race op de kilometer ervoor koos om de kans op een medaille van tegenstander Laurant Debreuil niet te verpesten door hem voor te laten gaan op de kruising. Beide schaatsers reden in de bocht rakelings langs elkaar, waarop Verbij koos om zich terug te trekken. Volgens de schaatser zeiden critici dat hij voor zijn eigen kansen had moeten gaan. 'Je vraagt ??je altijd af of je in die fractie van een seconde de juiste beslissing hebt genomen, maar tegelijkertijd ben ik echt trots dat mensen van over de hele wereld op deze prijs hebben gestemd en mijn beslissing erkennen. Het heeft me het gevoel gegeven dat ik de juiste keuze heb gemaakt', aldus Verbij.
Verbij werd door fans van de Spelen geselecteerd voor zijn actie. Door voorrang te verlenen kon Dubreuil veilig zijn eerste Olympische medaille winnen. Debreuil bemachtigde die dag een zilveren medaille met zijn tijd op de 1000 meter, Verbij eindigde zelf als dertigste. Ondanks dat Verbij een prijs krijgt voor zijn sportieve actie, vindt hij niet dat Dubreuil zilver kreeg dankzij hem. 'Hij is een uitstekende schaatser en verdient de medaille volledig.'

De Visa Awards

Met de zogeheten Visa Awards wil het het comité van de Olympische en Paralympische spelen aandacht schenken aan de meest inspirerende momenten tijdens de Spelen, die de kernwaarden vriendschap, acceptatie en inspiratie weergeven. Elk jaar kunnen fans stemmen op hun favoriete moment. De andere winner van de Visa Award was het Oekraïens Paralympisch team. Zij kozen ervoor om het geldbedrag naar het nationaal paralympisch comité te laten gaan.