Drieënhalf jaar cel voor kinderlokker: 'Hogere straf is op zijn plek'

Marco de W. in de rechtbank
Marco de W. in de rechtbank © Theresa Hartgers
WADDINXVEEN - Kinderlokker Marco de W. uit Waddinxveen moet drieënhalf jaar de cel in voor het lastigvallen van 28 jonge kinderen. Ook kreeg hij tbs met voorwaarden opgelegd. De rechter legde hem daarmee een hogere straf op dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Het OM wilde dat De W. drie jaar de cel in moest. Maar de rechter vond een hogere straf op z'n plek vanwege de ernst van de feiten.
De W. was tijdens de uitspraak niet in de rechtszaal aanwezig. Wel waren er veel ouders en jonge slachtoffers. Robert van der Laan, de advocaat van de ouders, verklaarde dat zij heel blij zijn met de uitspraak. 'Ze zijn opgelucht en tevreden. Voor hen was vooral de tbs-behandeling van belang. De verdachte heeft hulp nodig.'
De W. sloeg tussen december 2019 en oktober 2021 toe in Waddinxveen, Gouda en Gouderak. De slachtoffertjes waren tussen de 6 en 12 jaar oud. De man deed zich onder meer voor als boswachter of opzichter en bedreigde en dwong kinderen hun geslachtsdeel te laten zien of aan elkaar te zitten. Ook zat hij zelf in enkele gevallen aan de kinderen.
De officier van justitie benadrukte twee weken geleden in de rechtszaal de enorme impact die de gebeurtenis op de kinderen heeft gehad. 'Kinderen kwamen totaal overstuur en in tranen thuis. Veel van hen durfden niet meer over straat of buiten te spelen.'

Ernst

De rechter achtte vandaag bewezen dat De W. zich schuldig had gemaakt aan vrijwel alles wat hem ten laste was gelegd, zoals het 28 keer plegen van ontucht of een poging daartoe. Bij het opleggen van de straf hield zij onder meer rekening met de ernst van de zaken, de grote hoeveelheid ervan en de lange tijd waarin zich dit afspeelde. Ook het feit dat hij kinderen bedreigde speelde daarbij mee.
Bovendien wees de rechter op de grote gevolgen voor de kinderen en hun ouders. Zij hebben hebben nog altijd last van wat ze hebben moeten meemaken. Ze wantrouwen hun omgeving of moeten in therapie. De rechter riep daarbij ook een verklaring van een van de slachtoffers in herinnering. Die vertelde tijdens de zitting in een opname dat hij zich angstig blijft voelen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek is gebleken dat De W. een pedofiele stoornis heeft en een 'onrijpe en vermijdende persoonlijkheidsontwikkeling'. Hij wordt als verminderd toerekeningsvatbaar gezien. De reclassering adviseerde tbs met voorwaarden, het OM nam dat advies over in de strafeis.
De rechter liet bij het oordeel meewegen dat De W. volledig heeft bekend en dat hij tijdens de zitting heeft laten blijken enorm veel spijt te hebben. Ook is hij inmiddels veel kwijtgeraakt: zijn kinderen, echtgenoot en baan.

Contactverbod

Tegelijk acht zij het gevaar dat De W. weer de fout in gaat groot, mede vanwege diens pedofiele stoornis. Vandaar dat de rechter hem ook tbs oplegde en wil dat hij wordt behandeld. Verder legde zij hem een contactverbod op met de slachtoffers en mag hij niet in Gouda, Gouderak en Waddinxveen komen.
Voor de ouders is het van groot belang dat De W. een contact- en gebiedsverbod krijgt. 'Dat was een van de belangrijkste dingen voor hen,' vertelt advocaat Van der Laan. 'Ze wonen allemaal in de buurt en iedere keer als ze naar buiten gaan denken de kinderen: misschien komt die man weer. Dat is hiermee hopelijk weggenomen.'

Kortere celstraf

De advocaat van De W. pleitte twee weken geleden voor een kortere gevangenisstraf van maximaal een jaar, zodat de verdachte over vier maanden meteen met de behandeling kan starten. De advocaat wilde vandaag na de uitspraak van de rechter niet direct reageren. Hij wil eerst overleggen met De W., omdat de straf hoger uitviel dan was geëist. De W. heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.