Politie schiet 23-jarige man neer na dreiging met steekwapen en brandstichting

© District8
DEN HOORN - De politie heeft in Den Hoorn een man neergeschoten die op straat stond te zwaaien met een steekwapen. De 23-jarige inwoner van Den Hoorn is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het incident vond plaats op de Harnaschdreef.
Waarom de man met het mes rondliep, is niet bekend. Een traumahelikopter kwam ter plaatse om medische ondersteuning te bieden. Het slachtoffer werd op straat verzorgd en is daarna met spoed met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het schieten van de agent.
Politie schiet man neer op straat, slachtoffer zwaargewond
De politie mag op een verdachte schieten wanneer dat echt niet anders kan, legde politiewetenschapper en socioloog Jaap Timmer eerder al uit aan Omroep West. 'De taak van de politie is het handhaven van recht en orde en ze kunnen daarvoor gebruik maken van in wetten vastgelegde regels.' Bij het realiseren van die taak heeft de politie de bevoegdheid om geweld te gebruiken wanneer dat nodig is of niet anders kan, stelt Timmer.
De recherche doet onderzoek naar het incident
De recherche doet onderzoek naar het incident © District8
Wanneer er door de politie geweld is gebruikt waarbij iemand zwaargewond raakt of overlijdt, volgt er altijd een onderzoek door de Rijksrecherche. De Rijksrecherche is onafhankelijk van de politie en van andere diensten met politiewapens. Het onderzoek wordt ingericht volgens de normen van een strafrechtelijk onderzoek, maar een agent wordt niet als verdachte gezien.