Man steekt in op vriendengroep die verward persoon lift geeft: 'Ze wilden alleen maar helpen'

Hulpdiensten bij de benzinepomp waar de gewonde man werd aangetroffen
Hulpdiensten bij de benzinepomp waar de gewonde man werd aangetroffen © Regio15
DEN HAAG - De 47-jarige Arnold K. uit Den Haag is woensdag door de rechter veroordeeld tot twee jaar cel wegens poging tot doodslag. K. kreeg in december vorig jaar ruzie met een groepje mensen die een verward iemand bij hem thuisbracht. Hij stak bij die ruzie een man neer met een groot mes.
Na een etentje in een Haags visrestaurant op 12 december gaf een groep vrienden een verwarde man op straat een lift naar een slaapadres aan de Meeuwenstraat. Een van de vrouwen uit de groep begeleidde de verwarde man naar een huis in die straat.
De vrouw dacht dat ze met hem een nachtopvang binnenstapte, maar de woning bleek een drugshol te zijn. Twee mannen in de woning, die flink onder invloed waren, kregen woorden met de vrouw. Zij mocht de telefoontjes van haar vrienden die buiten wachtten niet beantwoorden.

Gestoken door openstaand autoraam

Toen de vrouw wist te ontkomen, verplaatste de ruzie zich naar buiten. De bewoner van het huis, Arnold K., rende de vrouw achterna de straat op. Daar stak K. door een openstaand autoraam driemaal in op een 32-jarige man uit de vriendengroep.
Die werd in zijn rib getroffen, net boven zijn lever. De man moest zich laten behandelen in het ziekenhuis, maar zijn verwondingen vielen uiteindelijk mee.

Voor twee andere incidenten onvoldoende bewijs

Volgens de rechtbank had de steekpartij echter dodelijk kunnen aflopen. 'De verdachte heeft het risico op overlijden op de koop toe genomen', aldus de rechter woensdag. Het OM eiste tijdens de zitting twee weken geleden veertig maanden cel tegen K. 'Er was geen enkele aanleiding voor de steekpartij', zei de officier van justitie toen. 'De vriendengroep wilde uit medemenselijkheid alleen maar iemand helpen.'
Ze vond bewezen dat K. met het mes ook had uitgehaald naar de vrouw uit de vriendengroep die de verwarde man had begeleid, waarbij hij haar tegen een auto zou hebben gedrukt en met een mes hebben geprikt bij haar navel. Daarnaast zou hij eerder een vriendin hebben mishandeld. Voor deze twee beschuldigingen is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs. Daarom krijgt K. een lagere celstraf, van 24 maanden.