Nog twee aangiftes van needle spiking op Haags dancefestival

Festivalgangers bij Den Haag Outdoor 2022
Festivalgangers bij Den Haag Outdoor 2022 © ANP
DEN HAAG - Nog eens twee vrouwen hebben aangifte gedaan van 'needle spiking', het gebruik van een naald met verdovende stoffen om iemand te drogeren. Dat gebeurde zaterdag op het dancefestival Den Haag Outdoor. Het aantal aangiftes staat daarmee op drie, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zit vast als verdachte. Zijn voorarrest is woensdag met twee weken verlengd.
Afgelopen zaterdag zou een vrouw op het festival in het Zuiderpark in Den Haag zijn geprikt met een injectienaald. Volgens de organisatie van het festival werd de 31-jarige man daarbij betrapt door een andere bezoeker, die de beveiliging alarmeerde. Zij wisten de man in de kraag te vatten en hebben hem overgedragen aan de politie.
Nu wordt de man verdacht van het prikken van meerdere vrouwen. Er liggen drie aangiftes tegen hem. Eerder deze week liet de politie al weten niet uit te sluiten dat er meer meldingen zouden komen. Volgens het OM is geen van de vrouwen buiten bewustzijn geweest. De inhoud van de spuit wordt nog onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend. Het OM is van plan om de verdachte binnenkort voor de snelrechter te brengen.

Minister wil meer zicht krijgen op fenomeen

Justitieminister Dilan Yesilgöz wil meer zicht krijgen op 'needle spiking'. Vanaf nu wordt zorgverleners geadviseerd bij elke melding te testen op de aanwezigheid van drugs. De politie gaat incidenten beter registreren. Dat schrijft Yesilgöz woensdag aan de Kamer.
Needle spiking is 'een lastig te duiden fenomeen, zowel qua omvang als qua ernst', schrijft de bewindsvrouw. Wel is duidelijk dat het een manier van drogeren is. 'Het drogeren van anderen is mishandeling en daarmee onacceptabel en altijd strafbaar. Dat geldt ook al voor het steken van een naald in een ander als die persoon daar niet om gevraagd heeft.'