Van topless zonnen tot strandkampvuur maken: deze dingen mogen wel en niet

REGIO - De zomer is inmiddels in volle gang en daardoor trekt men weer in grote getale naar het strand, wordt er op allerlei plekken gebarbecued en zitten de terrassen weer overvol. Welke dingen kun je tijdens warme zomerdagen beter niet doen, wat mag wel en waarom verschillen boetes voor dezelfde overtredingen per gemeente?
Topless op terras? Geen boete
Op een warme zomerdag zijn er ongetwijfeld mensen die zonder shirt op een terras van een strandtent zitten. Doorgaans wordt het tonen van een ontbloot bovenlichaam niet als 'schennis van de eerbaarheid' beschouwd, oftewel 'handelt in strijd met de openbare zeden'. De ernst van het gepleegde feit is leidend voor de strafmaat. Er kan maximaal een boete van 4100 euro worden opgelegd en een maximale gevangenisstraf van drie maanden.
De vraag rijst of er sprake is van zo'n situatie wanneer een vrouw topless op een terras plaatsneemt. Jurist Nick Voorbach van verkeersboetes.nl, expert in het aanvechten van boetezaken, buigt zich over de casus. 'Ik durf mijn hand in het vuur te steken dat vrouwen hiervoor niet beboet worden', zegt Voorbach. 'Op basis van het gelijkheidsbeginsel tussen man en vrouw is het onwaarschijnlijk dat een vrouw wél een boete kan krijgen voor een ontbloot bovenlijf en een man niet. Het staat horecagelegenheden vrij om mensen die topless op het terras zitten te weigeren. Ze kunnen simpelweg zeggen: "Wij zijn geen blotebastenclub."'
Brugspringen? 150 euro
Wanneer het kwik stijgt, is de verleiding soms groot om een duik te nemen in de Nederlandse wateren. Zo springen jongeren uit bijvoorbeeld Leiden geregeld vanaf een brug in de gracht. Mag dit eigenlijk wel? Het antwoord is simpel: nee. Rijkswaterstaat noemt dit fenomeen zelfs 'levensgevaarlijk'. Wanneer je betrapt wordt door een handhaver levert het je een boete op van 150 euro.
Daarnaast is het niet toegestaan om overal 'zomaar' te zwemmen. Denk dus goed na als je verkoeling wil zoeken:
- in de vaarweg van rivieren
- in kanalen
- in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen
- in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn
- in de routes van veerponten
- in en rond havens
- in snelvaargebieden
- op plekken die specifiek aangewezen zijn als verboden gebied

Wanneer je op één van deze plekken toch gaat zwemmen riskeer je een boete van 150 euro. Twijfel je of je ergens mag zwemmen? Kijk op www.zwemwater.nl.
Illegaal barbecueën? Wisselende bedragen
Op veel plekken geldt dat je mag barbecueën, tenzij de gemeente via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een gebied aanwijst waar dit niet mag. De voorwaarden zijn dat er geen overlast of gevaar wordt veroorzaakt. De gemeente Den Haag heeft bijvoorbeeld de Japanse Tuin, het Rosarium, Park De Verademing en het Westduinpark aangewezen als locaties waar barbecueën niet is toegestaan. In Leiden mag je daarentegen overal de barbecue optuigen. Voorwaarden zijn er wel: er moet gebruik worden gemaakt van een verharde ondergrond en er mag geen rommel worden achter gelaten. Wil je barbecueën op het Noorderstrand? Dat kan zonder problemen, mits je dus aan de geldende regels houdt. In Noordwijk én Katwijk is alles wat met vuur te maken heeft op het strand dan weer verboden, dus ook barbecueën.
Doorgaans staat het altijd aangegeven wanneer je op een specifieke plekniet mag barbecueën. Toch valt maar moeilijk te zeggen wat de hoogte van de boete is, want dat verschilt per gemeente. Op grond van een APV wordt bepaald welk bedrag iemand moet betalen die op een verboden plek zijn worstjes grilt. Zo kost het je in Rijswijk 280 euro op het moment dat je illegaal barbecuet, in Den Haag is dat zelfs 300 euro.
Hoe wordt de hoogte van een APV-boete bepaald? Bega je een overtreding, dan wil dat niet altijd zeggen dat je in elke gemeente hetzelfde bedrag betaalt voor hetzelfde vergrijp. 'De gemeenteraad heeft de zogeheten discretionaire bevoegdheid om de hoogte van het te betalen bedrag bij het overtreden van een APV te bepalen', legt Voorbach uit. 'De rechter kan dit vervolgens marginaal toetsen en kijken of het bedrag in redelijkheid ontstaan is. Theoretisch kan alles, maar doorgaans worden bedragen onder de 350 euro gebillijkt.'

Strandkampvuur? 300 euro
Op de Waddeneilanden na, waar je per gemeente een vergunning moet aanvragen, zijn alle kampvuren op de Nederlandse stranden ten strengste verboden. Alhoewel je dus wel mag barbecueën op het Noorderstrand in Scheveningen, kun je bij het maken van een fikkie een dikke bekeuring krijgen: 300 euro bedraagt dan de schade.
Wildplassen? 150 euro
Iedereen heeft het weleens gehad: ontzettend nodig naar het toilet moeten zonder dat er een wc in de buurt is. Wie vervolgens besluit om te gaan wildplassen of wildpoepen én betrapt wordt, kan een boete van 150 euro tegemoet zien. Voorbach vertelt over een dame die naar hem toekwam, nadat zij had gewildpoept in het Zuiderpark in Den Haag. Toen de vrouw in kwestie beboet werd, wilde zij beroep aantekenen 'omdat het nergens aangegeven stond dat het niet mocht'. Zo'n poging heeft weinig kans tot slagen, weet de jurist. 'Nood breekt wet, maar in deze situatie krijg je gewoon een boete. Tenzij je het medisch kan onderbouwen en je beroep daarmee aannemelijk wordt gemaakt.'
Wildplassen buiten de bebouwde kom mag doorgaans wél, maar ook daar ben je afhankelijk van de geldende APV. De gemeente moet het fenomeen wel vastleggen in een APV, anders gelden de regels niet. In theorie is het dus mogelijk dat in de ene gemeente je wél beboet kan worden voor wildplassen en in de andere niet.

Beschonken varen? Minimaal 350 euro
Er is een maximale alcoholinname van 0,5 promille toegestaan wanneer je aan het roer staat. Heb je meer alcohol in je bloed dan de toegestane hoeveelheid, dan moet je diep in de buidel tasten. De boete bedraagt minimaal 350 euro. Afhankelijk van de inname kan er ook een hogere boete, een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd. Met drugs in het bloed varen, is eveneens verboden. Sinds 1 juli gelden er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. Onder meer MDMA, cannabis, heroïne en morfine zijn op deze lijst te vinden.
Stiekem kamperen? 150 euro
Het is niet toegestaan om overal zomaar je tent op te zetten, of om bijvoorbeeld op een parkeerplaats te overnachten in je camper, caravan of auto. Als je dit toch doet en gepakt wordt, moet je 150 euro betalen.
Openbaar dronkenschap? 100 euro
Normaal gesproken kun je na een avond doorzakken zonder problemen over straat naar huis, mits je je aan de geldende regels houdt. Als er dermate verbaal of fysiek agressief gedrag en overlast veroorzaakt wordt door iemand onder invloed, kan er een boete van honderd euro en/of een gevangenisstraf worden opgelegd. Toch schrijft de wet Art. 453 Sr voor dat 'hij die zich in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevindt', in aanmerking komt voor straf.
