Stak verdachte zijn oom Franklin dood uit zelfverdediging? Rechtbank niet overtuigd

Foto van Franklin bij de stille tocht
Foto van Franklin bij de stille tocht © Omroep West
DELFT - De rechtbank is er nog niet van overtuigd dat Anselmo R. zijn oom Franklin uit zelfverdediging doodstak. Van de gebeurtenis in Delft in oktober vorig jaar is een reconstructie gehouden door de politie. Daaruit is onvoldoende gebleken dat de verdachte zijn oom heeft gestoken omdat hij R. over de reling van een dakterras wilde gooien. De man blijft daarom voorlopig in voorarrest.
Franklin werd op maandagavond 4 oktober op een dakterras bij zijn flatwoning aan de Burgwal meerdere keren gestoken. Een buurman vond de hevig bloedende man. Hulpdiensten konden niets meer voor hem doen en hij overleed ter plekke op 58-jarige leeftijd. Zijn dood leidde tot beroering in Delft. Familie en vrienden hielden een stille tocht voor hem.
Franklins neef Anselmo R. uit de Groningse plaats Foxhol meldde zich een dag na het fatale incident bij de politie. Hij vertelde dat zijn oom hem van de flat wilde gooien en dat hij daarom had gestoken. Door middel van een reconstructie heeft de politie bekeken of het verhaal van R. kan kloppen. Volgens zijn advocate blijkt uit die reconstructie duidelijk dat R. handelde uit zelfverdediging. 'De reconstructie heeft laten zien dat mijn cliënt in de hoek werd gedreven,' zei ze donderdag tijdens een zitting bij de rechtbank. Ze eiste dat R. zou worden vrijgelaten uit voorarrest.

Niet op vrije voeten

Maar de rechtbank vond dat zelfverdediging niet duidelijk uit de reconstructie naar voren kwam. 'Dat verhaal is niet zo sterk dat u nu op vrije voeten moet komen', zei de rechter tegen de verdachte.
R. verklaarde zelf tijdens de zitting dat hij 'het moeilijk vond' om te praten over de dodelijke steekpartij. Dat zou kunnen leiden 'tot boosheid van de familie'. In de zaal zaten verschillende nabestaanden van de omgekomen Franklin. Het onderzoek naar de zaak is nog niet afgerond. Er wordt nog onderzoek gedaan naar DNA-sporen. De zaak wordt in oktober inhoudelijk behandeld.