Varend Corso Westland van start met jurering: 'Alles uit kast getrokken om boten te versieren'

Het Varend Corso in 2019
Het Varend Corso in 2019 © Richard Mulder
WESTLAND - Na drie jaar afwezigheid werd donderdag weer het startsein gegeven voor het Varend Corso Westland. Het botenevenement begon met een strenge jurering van de vaartuigen. Daarna varen de 40 uitbundig versierde boten vier dagen lang door Westland, Midden-Delfland, Delft én Den Haag. 'Wij weten daar ook de weg nog niet', lacht een deelnemer.
Door corona hebben de organisatie, juryleden en deelnemers bijna drie jaar lang stil moeten zitten, maar dit jaar konden ze weer alles uit de kast trekken voor het Varend Corso Westland. 'Wij hebben er echt enorm veel zin in, alle boten liggen hier om ons heen en die zien er prachtig uit', zegt organisator Sander Nieuwenhuizen terwijl hij naar de boten wijst die bij de bij de veiling in Honselersdijk klaarliggen. 'We zijn er helemaal klaar voor. Ja, het wordt geweldig!'
Ook de deelnemers staan weer te springen om rond te varen door het Westland en omstreken. 'Je bent drie jaar lang aan het wachten totdat je weer wat mag doen. Dus wij zijn in februari al bij elkaar gekomen om te kijken wat we gaan doen en hoe we het gaan doen', vertelt een deelnemer enthousiast. 'En nu gaan wij er weer voor', beaamt een andere deelnemer. 'Voor de zoveelste keer', grinnikt hij.

Boten gigantisch vol met bloemen

Voordat de boten vier dagen lang rond gaan varen door de regio worden ze eerst beoordeeld door een jury. 'We kijken vooral naar de gehele vormgeving van de boot', legt een van de juryleden uit. 'Over het geheel ziet deze er bijvoorbeeld heel strak uit, dat is echt goed gelukt', vult een mede-jurylid aan.
Varend Corso Westland van start met jurering
Over de beoordeling van de boten willen en kunnen de juryleden nog niets loslaten. 'Wij staan nu pas bij de tweede boot, dus het is nog een beetje moeilijk om er iets over te zeggen', vertelt een ander jurylid. 'Maar wat wij wel zien, is dat alles uit de kast is getrokken om de boten te versieren. Dus het ziet er goed uit. Deze boot is bijvoorbeeld ook gigantisch vol met bloemen', zegt zij terwijl ze naar een boot wijst. 'Als je dan aan de kant zit, denk je meteen: wauw, daar komt een mooie boot aan.'
Het corso vertrekt donderdagmiddag om 15.30 uur bij de veiling in Honselersdijk. In De Lier is daarna de officiële opening, waarna de boten via Schipluiden doorvaren naar Maassluis. Vrijdag gaat de route via Maassluis naar Delft. Zaterdag varen de versierde boten van Honselersdijk naar Kwintsheul en zondag is Den Haag aan de beurt.

'Wij weten daar de weg nog niet'

Ondanks dat het botenevenement vol met bloemen, groente en fruit al heel wat jaren wordt georganiseerd, is organisator Nieuwenhuizen toch zenuwachtig. Dit jaar gaat het Varend Corso namelijk voor het eerst ook naar Den Haag. 'Het is gewoon heel spannend. Alles moet ook daar goed worden georganiseerd', legt hij uit. 'Daarnaast hebben wij dit nog nooit gedaan en wij zijn natuurlijk heel benieuwd hoeveel mensen in Den Haag langs de kant zullen staan.'
Ook de deelnemers zijn heel erg benieuwd hoe het Varend Corso in Den Haag zal zijn. 'Het is echt iets nieuws', vertelt een deelnemer. 'Wij weten daar ook de weg nog niet en zijn er nog nooit geweest met de boot. Maar het is wel leuk om een keertje ergens anders te varen', zegt hij enthousiast. 'Maar ik ben beslist niet Haags en dat gaat ook niet gebeuren', voegt de man lachend toe.
Het Varend Corso Westland wordt zaterdag vanaf 13.50 uur live uitgezonden op TV West en online. Vanaf zaterdag 19.00 uur is de samenvatting met alle hoogtepunten van het evenement te zien op TV West.