Nieuws

Dit is het programma van de achttiende Nederlandse Veteranendag in Den Haag

© ANP
DEN HAAG - Je hebt ze misschien al gezien: de wegblokkades in het centrum van Den Haag. Die liggen er vanwege de Nederlandse Veteranendag. Na twee coronajaren kan het evenement dit jaar weer uitgebreid plaatsvinden in het centrum van de stad. Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte zullen het evenement bijwonen. Een aantal veteranen wordt op de Hofvijver onderscheiden en het defilé vindt plaats op de Kneuterdijk.
Op Veteranendag bedankt Nederland alle 100.000 veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Vanwege het evenement is een groot deel van de binnenstad van 9.00 tot 16.00 uur afgesloten voor het verkeer, ook zijn diverse garages gesloten, dat meldt mediapartner Den Haag FM. Bestemmingsverkeer kan tot 9.00 uur het gebied nog inrijden via de Kneuterdijk, Hofweg en Spui, uitrijden is mogelijk tot 10.00 uur. In het centrum rijdt er tot 18.00 uur geen openbaar vervoer. Trams 1, 9, 15, 16 en 17 en bussen 20, 22, 24 en 28 rijden een andere route.
De parkeergarages Malieveld, Bagijnestraat, Grote Markt, Noordeinde, Muzenplein, Plein, Museumkwartier en de garage van het Ministerie van Financiën zijn tussen 9.00 en 16.00 uur niet bereikbaar. De parkeergarage onder de Grote Markt en Kalvermarkt is alleen bereikbaar via de ingang Grote Markt. Tijdens het defilé kunnen auto’s de parkeergarage Noordeinde uitrijden via de Paleisstraat.

Ceremonie in Koninklijke Schouwburg

Veteranendag begint met een ceremonie in de Koninklijke Schouwburg. Daar zullen veteranen persoonlijke verhalen vertellen die worden ondersteund door muziek en filmbeelden. Rutte zal de ceremonie afsluiten met een toespraak, de koning gaat vervolgens in gesprek met een aantal veteranen.
Op de Hofvijver reikt de koning vervolgens de een vaandelopschrift uit aan zestien eenheden van de Koninklijke Landmacht, aan een eenheid van het Korps Mariniers en aan een eenheid van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens de ceremonie is er een toespraak van de koning. Ook de minister van Defensie, Kajsa Ollongren, zal er een toespraak geven.

Defilé

In de middag volgt het defilé waaraan meer dan honderd militaire eenheden deelnemen. Voorop lopen de achttien onderscheiden detachementen. Daarachter volgen de eenheden met veteranen en actieve militairen van alle krijgsmachtdelen. In totaal lopen ongeveer 3.500 militairen en veteranen mee.
Tijdens het defilé zijn verschillende straten afgesloten. De route gaat vanaf het Malieveld over de Koningskade, via het Korte en Lange Voorhout naar de Kneuterdijk. Vervolgens gaat men via het Buitenhof, de Hofweg, het Spui, de Kalvermarkt, de Fluwelen Burgwal, de Herengracht, de Prinsessegracht via de Bosbrug weer terug richting Malieveld.
De route van het defilé
De route van het defilé © Gemeente Den Haag

Slotconcert

De dag wordt afgesloten op het Malieveld, wat de hele dag voor iedereen toegankelijk is. Vanaf 15.00 uur klinkt daar muziek van de Tour of Duty band 'Boulevard', om 16.00 uur volgt het slotconcert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met Alain Clark.

Witte Anjer

Ook de Witte Anjer zal die dag veel te zien zijn. Deze werd in 2005 geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Bij speciale evenementen, waaronder Veteranendag, wordt deze aan bezoekers uitgedeeld zodat zij hun waardering voor Nederlandse veteranen kunnen laten zien.

Programma

09.00 - 17.30 uur - Malieveld open voor iedereen
09.30 - 10.30 uur - Openingsprogramma Veteranendag in Koninklijke Schouwburg
11.20 - 12.20 uur - Vaandelceremonie op pontons in de Hofvijver
13.30 - 14.30 uur - Defilé
16.00 - 17.30 uur - Slotconcert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met Alain Clark op het Malieveld
De opening van de Nederlandse Veteranendag in de Koninklijke Schouwburg is vanaf 9.40 uur live te volgen op TV West en online. Met bijzondere verhalen van veteranen en muziek van Karsu en Erik Vloeimans onder begeleiding van Arjen Tien en het mariniers kapel. En met speciale gasten, zoals Koning Willem Alexander en minister-president Mark Rutte.