Ultieme fantasie: man steekt buurvrouw neer, luier is belangrijk onderdeel

Een agent ter plaatse bij het appartementencomplex waar de man zijn buurvrouw neerstak
Een agent ter plaatse bij het appartementencomplex waar de man zijn buurvrouw neerstak © Regio15
DEN HAAG - Op 27 december 2021 wordt de ultieme fantasie van een 43-jarige Hagenaar werkelijkheid, als hij zijn buurvrouw neersteekt. Als hij zijn buurvrouw langs het keukenraam ziet lopen, besluit hij in actie te komen. Hij maakt een pakketje als excuus om aan te bellen en in haar woning steekt hij haar neer. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moest de vrouw vechten voor haar leven om het huis uit te vluchten. Vrijdag eiste het OM vijf jaar celstraf en tbs met voorwaarden voor het uitvoeren van zijn 'ultieme fantasie'.
'Ik dacht, zal ik het doen? Ik zat eigenlijk nog in dubio, maar ik heb het toch gedaan. Ik heb mij aangekleed. Ik heb mijn jas aangetrokken. Ik heb het pakketje klaargemaakt. De priem opgezocht. Ik ben de deur uitgegaan', verklaart de verdachte in de rechtszaal. Een klein uur nadat hij zijn buurvrouw langs zijn keukenraam naar haar woning zag lopen, belde hij bij haar aan. Het pakketje dat hij meenam was gebruikte hij als excuus. Daar zat een luier in, een belangrijk onderdeel van zijn fantasie. Toen de buurvrouw het pakketje openmaakte stak hij de priem, een soort gereedschap, in haar zij.
De man verklaarde dat hij al langer rond met fantasieën over het neersteken van een vrouw. 'Meestal heb ik een veiligheidspal, verklaarde hij bij de politie waarom hij tot voor de steekpartij nooit ingegaan was op zijn fantasie. 'Maar die heeft vandaag niet gewerkt.'

Gevaar voor de maatschappij

De impact voor het slachtoffer is enorm, zegt het OM. De buurvrouw ging de strijd met de man aan en moest vechten voor haar leven om de woning uit te vluchten. 'De buurvrouw zal zich voor altijd de vraag stellen: wat was er gebeurd als ik niet weg had kunnen komen?', stelde het OM. Volgens het OM lijkt de daad van de verdachte in alles op het uitvoeren van een ultieme fantasie, wat het 'extra beangstigend' maakt.
Voor het Openbaar Ministerie staat vast dat verdachte bewust voor zijn daad heeft gekozen. 'De verdachte heeft een uur de tijd genomen en had in dat uur kunnen beslissen het niet te doen', bepleitte de officier tijdens de zitting. 'Toch deed hij het.' De man is een gevaar voor de maatschappij en daarom eiste de officier van justitie vijf jaar cel en tbs met voorwaarden voor poging tot moord. De verdachte gaf in een reactie aan mee te werken aan een eventuele behandeling. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.