Bijna 200 miljoen euro extra voor snellere woningbouw in de regio

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - Verschillende gemeentes in de regio krijgen in totaal ruim 192 miljoen euro uit het Mobiliteitsfonds van het Rijk. Dat maakte het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag bekend. Met dit geld wil de regering de bouw van woningen en de bereikbaarheid daarvan versnellen. In deze regio zouden door deze investering ruim 16.000 woningen sneller gebouwd kunnen worden. Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar in totaal 7,5 miljard euro beschikbaar gesteld om de woningbouw in heel Nederland te versnellen.
Het meeste geld in deze regio gaat naar Delft (ruim 79 miljoen euro), Den Haag (ruim 67 miljoen euro) en Zoetermeer (ruim 25 miljoen euro). Met deze investering van het Rijk kunnen 6600 woningen in Den Haag, 4800 woningen in Delft en 2100 woningen in Zoetermeer versneld worden gebouwd. Ook ontvangen verschillende woningbouwprojecten in de gemeente Leiden, Gouda en het Westland extra miljoenen om nieuwe woonwijken eerder af te krijgen.
De gemeente Zoetermeer laat weten dat het extra geld erg welkom is. ‘Ik ben blij met het toegekende bedrag uit het Mobiliteitsfonds. Hierdoor kunnen we versneld woningen bouwen en een aantrekkelijk woon- en leefgebied inrichten', zegt wethouder Jan Iedema van de gemeente Zoetermeer.

Aanpassingen aan infrastructuur

De extra investering van het kabinet is ook bedoeld om goede toegangswegen tot de nieuwe woningen aan te leggen, zoals het aanleggen van rotondes, wegen, fietsbruggen en aanpassingen van stations. ‘Deze nieuwe bewoners willen straks makkelijk van huis naar hun werk, school of de supermarkt kunnen gaan. Wandelend, op de fiets, met de auto of met het openbaar vervoer. Hiervoor zijn aanpassingen aan de bestaande infrastructuur nodig’, voegt Iedema toe.