Nieuws

'Lelijke' roze kabels steken overal uit de grond: 'Hadden al lang weg moeten zijn'

De beruchte kabels, hier aan de Pyrolalaan
De beruchte kabels, hier aan de Pyrolalaan © Omroep West
DEN HAAG - Het ziet er niet uit, het is gevaarlijk en bovendien is het tegen de afspraken: de glasvezelkabels van T-Mobile die her en der in Den Haag zeer slordig zijn aangelegd en nog steeds niet zijn opgeruimd. Dat zegt de wijkvereniging Walboduin, die zich kapot ergert aan deze situatie. Het probleem had al lang moeten worden opgelost, erkennen T-Mobile en de gemeente Den Haag tegenover Omroep West. Maar waarom is dat dan nog steeds niet gebeurd?
Met een beetje fantasie waan je je aan het statige Lange Voorhout. Alleen zijn de krokussen vervangen door knalroze kabels die parmantig hun kopjes omhoog steken tussen de bestrating en is het zorgvuldig gemaaide gras in dit geval gewoon ordinair onkruid. De situatie is al sinds bijna twee jaar zo. Toen werd in opdracht van T-Mobile glasvezel aangelegd in de Haagse stadsdelen Loosduinen en Segbroek.
Niet het Lange Voorhout, maar de Aronskelkweg
Niet het Lange Voorhout, maar de Aronskelkweg © Omroep West
Mensen konden een afspraak maken om de kabel voor supersnel internet door te laten trekken tot in hun eigen huis, maar lang niet iedereen deed dat. En nu liggen ze al die tijd open en bloot en ontsieren zo het straatbeeld. 'Het is ontzettend slordig afgewerkt. Soms zijn er van die roze kabels van wel een meter lang, die over het trottoir slierten.'

Ze hadden een jaar geleden al weg moeten zijn

Voorzitter Hank Hoogwout van wijkvereniging Walboduin (Waldeck, Bohemen, Kijkduin) zegt geërgerd dat het op een flink aantal plekken mis is. 'We hebben eerder al contact gehad met de gemeente en toen zijn er stukken stoep opnieuw bestraat. Nou, dat bedrijf dat het werk namens T-Mobile heeft uitgevoerd maakte er een potje van. Ze hebben dat zo slordig gedaan, dat de tegels verzakken. En je ziet nog steeds overal van die roze kabels uit de muur en uit het trottoir komen.'
Ook bij deze huizen langs de Hoefbladlaan steken veel kabels nog uit de grond
Ook bij deze huizen langs de Hoefbladlaan steken veel kabels nog uit de grond © Omroep West
De gemeente zegt in een reactie dat het bedrijf een jaar de tijd had (dus tot vorige zomer) om de boel in orde te maken. 'Met de telecombedrijven is afgesproken dat, na de realisatie van het hoofdnetwerk, de roze kabels voor één jaar lang zichtbaar en makkelijk bereikbaar mogen zijn. Dit vanwege de klantaansluitingen en het voorkomen van onnodige graafwerkzaamheden en graafschade', laat een woordvoerder weten.

'Laten liggen is geen optie'

Als een bedrijf zich niet aan deze termijn houdt, wordt het hier volgens de gemeente op aangesproken. Op de vraag of dat hier ook gebeurd is en waarom de situatie dan nog steeds niet is opgelost, daarop volgt geen antwoord vanuit de gemeente. Ook blijft onduidelijk wat de gemeente Den Haag nog meer kan doen als een bedrijf niet thuis geeft en de boel de boel laat.
Aanleg van glasvezel in Den Haag
Aanleg van glasvezel in Den Haag © T-Mobile
Hoogwout heeft wel een suggestie. 'Gewoon al die kabels afknippen. En als dat niet kan, bedek ze dan maar met een tegel ofzo. Ik ben geen technicus, maar zo laten liggen, dat is zeker geen optie. We hebben hier echt veel klachten over gekregen. Trouwens ook over de agressieve verkoopmethodes van T-Mobile, dat heb ik zelf ook ervaren.'

Waarom duurt het zo lang?

Je zou denken dat het ook helemaal niet goed is voor de kwaliteit van de kabels, om ze al die tijd zo in de buitenlucht te laten liggen. Hebben bijvoorbeeld regen, plassende honden en spelende kinderen dan geen negatieve invloed? 'Het zal geen directe beschadigingen aan de kabels veroorzaken', laat het bedrijf weten.
Maar dan de hamvraag: waarom duurt het allemaal zo lang? Op die vraag geeft T-Mobile geen antwoord. Wel zegt het bedrijf dat het 'niet is zoals het hoort'. Ook geven ze aan het 'vervelend te vinden dat mensen overlast ervaren.' Maar hoe wordt het nu opgelost?

Dat is ook toevallig: als wij bellen, komt er meteen actie

Hoe opmerkelijk: zodra Omroep West navraag doet, komen zowel de gemeente als het bedrijf meteen in actie. 'Het wordt de komende 14 dagen door Volker Wessels Telecom (de aannemer, red.) opgelost', aldus de woordvoerder van T-Mobile.
De gemeente houdt blijkbaar een wat langere termijn aan. 'In Loosduinen worden de kabels vanaf oktober ingegraven onder het straatwerk', klinkt het daar. Kortom, als alles goed gaat zijn de opvallende roze kabels binnenkort verdwenen. 'Je gaat er bijna aan wennen', lacht Hoogwout van de wijkvereniging. 'Straks ga ik ze nog missen.'

Er komen nog veel meer kabels aan

Den Haag zegt ook in de toekomst bij dit soort projecten afspraken te maken met bedrijven over hoe lang dit soort kabels bovengronds mogen blijven liggen. En de komende periode worden er nogal wat nieuwe kabels getrokken, omdat het snelle internet flink oprukt. Begin dit jaar heeft de gemeente met KPN, Open Dutch Fiber (ODF) en T-Mobile een overeenkomst getekend voor de aanleg van glasvezel in de stad.
En dat is ook Hank Hoogwout niet ontgaan. 'In de Landréstraat, vlak achter de Chinese Muur, was alles net grondig opnieuw ingericht en bestraat. En daar gaan ze nu de boel opnieuw helemaal opengooien voor glasvezel', verzucht ze.

Gemeente wil 'overlast beperken'

Als het aan de gemeente ligt, is dat in elk geval niet de bedoeling. 'Uitgangspunt is dat de partijen de overlast voor bewoners en ondernemers zo veel mogelijk beperken, door niet vlak achter elkaar hun netwerk in hetzelfde gebied aan te leggen.'
De verse sporen van bestratingswerk in de Landréstraat
De verse sporen van bestratingswerk in de Landréstraat © Omroep West
Dat lijkt dus soms niet helemaal gelukt. Maar er is hoop: halverwege volgend jaar moet alles klaar zijn. In de hele stad. Dan moeten alle werkzaamheden zijn afgerond en heeft volgens planning geheel Den Haag de mogelijkheid een aansluiting op glasvezel te nemen.