Surinaamse zangvogelvereniging traint weer buiten: 'Je vogel moet ballen hebben om te winnen'

Persie met zijn Twa Twa
Persie met zijn Twa Twa © Omroep West
DEN HAAG - Welk vogeltje maakt het meeste geluid? Daar gaat het om bij de Surinaamse zangvogelvereniging Beef-Free uit Den Haag. Komende zondag start de competitie, dus wordt er door de leden van de Surinaamse zangvogelvereniging volop met hun vogeltjes getraind.
Dat trainen gebeurt elke zondag op een grasveld aan de Lozerlaan in Den Haag, als de temperatuur hoger is dan 18 graden. 'Als je kampioen wil worden hier in Den Haag, moet je vogel echt ballen hebben hoor', zegt Persie Yue Ting Chiung lachend. Hij is met zijn Twa Twa naar het veldje gekomen om te oefenen.
Tijdens de wedstrijden die vanaf zondag beginnen, worden de vogels naast elkaar gezet en het vogeltje dat het meeste geluid maakt wint. 'Je gaat je vogel voor de wedstrijden een beetje oppeppen met een pop. Als dan tijdens de wedstrijd twee echte vogels tegenover elkaar komen te staan, gaan ze proberen elkaar te overtreffen. Dat is de wedstrijd. Degene met het meeste geluid wint', legt Persie uit.

Heel veel vogels

En dat Persie een echte liefhebber is, dat blijkt. 'Ik heb op dit moment zo'n veertig à vijftig vogels', zegt hij. 'Mijn vrouw heeft mij al die jaren gesteund en geholpen met de vogels, maar ze zegt nu: nee, het wordt te veel.'
Benieuwd naar de training van de zangvogelvereniging en het huis vol vogels van Persie? Bekijk dan de video: