Nieuws

Feest op Praktijkschool De Poort vanwege 'excellente' status

De school onderscheidt zich in techniek onderwijs
De school onderscheidt zich in techniek onderwijs © Omroep West
DEN HAAG - Feest op Praktijkschool De Poort in Den Haag. De Poort is namelijk één van de scholen die voor het eerst het predicaat 'excellente school' heeft ontvangen. Ze onderscheiden zich in het techniek onderwijs. 'Dit is een mooie erkenning voor wat we hier met elkaar doen en daar ben ik ook heel trots op', reageert directrice Danielle van Maanen enthousiast.
De Praktijkschool werd een 'excellente school' door eerst te worden beoordeeld met 'goed' door de Onderwijsinspectie. Daarna koos de school een onderdeel uit waarin ze beter zijn dan goed. 'Dit doen we dan excellent', legt leerkracht Brian Wilmer uit. De school koos zelf de sectie techniek vanwege de begeleiding van de leerlingen in dit vakgebied. 'Wij maken aangepaste trajecten om leerlingen zoveel mogelijk kansen te bieden', zegt Wilmer. 'Om excellent te zijn moet je wel een beetje een vakidioot zijn', lacht hij.
De andere leerkracht Paul Jordans valt hem bij: 'Wat ik leuk vind aan praktijkonderwijs is dat je zelf je onderwijs kunt maken. Je kunt kijken naar wat de leerlingen nodig hebben en daar zoek jij het onderwijs op uit. Gelukkig hebben we een heel mooi team waarmee we dat samen kunnen realiseren en dan word je excellent.'
Praktijkschool de Poort is 'excellente' school

Meest kansrijk

Op de Praktijkschool zitten allerlei jongeren die liever met hun handen leren dan alleen uit de boeken. 'Leerlingen krijgen hier de mogelijkheid om door te leren of om gelijk te gaan werken met een baan van school', legt directrice Van Maanen uit. 'Daarmee wordt de leerling het meest kansrijk op dat moment in het stukje van zijn leven.'
'Deze school heeft iets te bieden wat interessant is voor alle andere scholen in het land', licht onderwijsinspecteur Rogier Oets toe. 'Dat maakt deze dag een feestelijke dag.' De school krijgt het prestigieuze predicaat 'excellent' echter niet voor de rest van het leven. Na drie jaar wordt er opnieuw gekeken waar de school staat. Heeft deze zich doorontwikkeld en kennis en ervaringen uitgedragen naar andere scholen dan kan het opnieuw het predicaat 'excellent' krijgen.
Het predicaat Excellente School is een predicaat voor scholen met bijzondere kwaliteiten en voor scholen die uitblinken in een specifiek excellentieprofiel. Dit predicaat wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitgereikt aan scholen die niet alleen onderwijs van goede kwaliteit aanbieden maar die zich daarnaast ook nog onderscheiden doordat ze uitblinken met een specifiek profiel.