Actievoerende boeren steken hooibalen in brand langs A12

De hooibalen lagen bij Nieuwerbrug
De hooibalen lagen bij Nieuwerbrug © MediaTV
NIEUWERBRUG - Actievoerende boeren hebben langs de A12 hooibalen in brand gestoken, meldt de ANWB. De brandende hooibalen lagen op meerdere plekken rondom Nieuwerbrug en Zevenhuizen. De brandweer heeft de hooibalen geblust.
De weg op? Check hier de actuele verkeersinformatie
'Door de brand kan het zicht op de snelweg minder zijn', waarschuwde de brandweer. 'Pas indien nodig de snelheid aan.' Rijkswaterstaat laat weten dat in de richting van Den Haag een rijstrook dicht was. Verkeer moest rekening houden met zeker veertig minuten vertraging. In de andere rijrichting was ook een rijstrook afgesloten vanwege een kapotte vrachtwagen. Ook daar was een vergelijkbare vertraging.
Boeren voeren dinsdag opnieuw actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Waar protesterende boeren kunnen opduiken is onduidelijk, omdat de acties niet worden gecoördineerd vanuit de boerenprotestgroepen Agractie of Farmers Defence Force. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan extra alert te zijn.
Maandag voerden boeren met tractoren op diverse plekken in het land actie op snelwegen. Ook gingen boeren in onder meer Lochem en Raalte naar het gemeentehuis, verschenen er tractoren op het Mediapark in Hilversum en trok een groep boeren opnieuw naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Die acties waren niet aangekondigd, wel gingen zondagavond online diverse video's rond waarin werd opgeroepen tot protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
De Tweede Kamer debatteerde afgelopen week over de stikstofplannen, dinsdag staat de stemming over moties die partijen toen indienden op het programma. Om de natuur te beschermen wil het kabinet de uitstoot van ammoniak door de landbouw gemiddeld met 40 procent omlaag brengen. In beschermde natuurgebieden mag zelfs vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden. In Stroe demonstreerden veel boeren vorige week tegen dat beleid.
Volg al het nieuws over de acties van de boeren in ons liveblog