Boeren komen naar Tweede Kamer om te demonstreren

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Boeren komen dinsdag naar de Tweede Kamer om te demonstreren tegen het stikstofbeleid. Dat heeft boerenactiegroep Farmers Defence Force aangekondigd. De demonstrerende agrariërs zijn van plan rond 12.00 uur te komen. Dinsdag wordt in Den Haag gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer.
'Op 28 juni zullen we het halveren van de veestapel een gezicht gaan geven. Duidelijk maken voor welke keuzes boeren gezet worden door het misselijkmakende beleid van dit kabinet', zo staat in de verklaring. In de verklaring worden burgers ook opgeroepen: 'Burgers, kom ook om te zorgen dat de toekomst van het Nederlandse platteland gewaarborgd blijft, dat de kaalslag met het halveren van de veestapel voorkomen wordt.'
De boeren zijn boos over de stikstofplannen van het kabinet. Daarom waren er de afgelopen week al meerdere demonstraties. Vorige week was er een massaal protest in Stroe en de afgelopen dagen waren er een aantal kleinere demonstraties, zo blokkeerden boeren maandag snelwegen, trokken ze op naar het Mediapark en opnieuw naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Stikstof verminderen

Dinsdagochtend staken ze onder meer op de A12 tussen Den Haag en Utrecht bij Nieuwerbrug hooibalen in brand. Ook in andere delen van het land werden brandjes gesticht in de buurt van snelwegen. Dat gebeurde onder meer op de A2 bij Beesd, de A15 bij Andelst en de A7 bij Wijdewormer.
De ammoniakuitstoot van de landbouw moet wat het kabinet betreft gemiddeld met 40 procent omlaag, zodat de natuur niet langer wordt overbelast. In beschermde natuurgebieden zelf mag volgens de plannen vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden, direct daaromheen is volgens de minister een vermindering van 70 procent noodzakelijk. Alleen dan gaat het volgens haar lukken om de stikstofbelasting op de natuur genoeg te verminderen.
Volg al het nieuws rondom de boerenprotesten dinsdag in ons liveblog