Vijf aanhoudingen bij demonstratie Tweede Kamer, boeren vertrekken teleurgesteld

Eén van de koeien bij het protest
Eén van de koeien bij het protest © ANP
DEN HAAG - Boeren demonstreerden dinsdag bij de Tweede Kamer in Den Haag tegen het stikstofbeleid. Rondom het Kamergebouw waren veel boeren aanwezig. Ook was er veel politie op de been. Inmiddels zijn de meeste boeren weer vertrokken. In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de acties.

Het belangrijkste nieuws in dit liveblog:

  • Moties boeren niet aangenomen, demonstranten druipen langzaam af
  • Vijf aanhoudingen, één persoon vanuit het boerenprotest en vier vanuit een anti-overheidsgroep
  • Koeien weer naar huis gebracht.
  • Er stonden zo'n vijftig tractoren bij de Tweede Kamer
  • De boeren hadden koeien meegenomen naar het protest en dreigden één van hen naar het slachthuis te brengen
  • Premier Rutte riep boeren op te demonstreren zonder gevaarlijke situaties te creëren

18.30 uur - Vijf aanhoudingen

De politie heeft vijf aanhoudingen verricht bij de demonstratie tegen het stikstofbeleid bij de Tweede Kamer. Eén persoon hoorde bij het boerenprotest en werd aangehouden vanwege belediging. De andere vier demonstranten hoorden bij aan anti-overheidsgroep, aldus de politie.
Eén persoon werd opgepakt omdat hij een gebiedsverbod had, twee anderen vanwege openlijke geweldpleging - één persoon gooide blikjes bier volgens de politie - en iemand werd gearresteerd voor belediging.

17.00 uur - Moties niet aangenomen, boeren druipen af

Bij de Tweede Kamer in Den Haag druipen de boeren langzaam af na het besluit van de Tweede Kamer om de moties, die Kamerleden hebben ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week, niet aan te nemen. Dit betekent dat de stikstofmaatregelen voor de boeren doorgevoerd worden. Een boerin uit Breukelen vertelt aan Omroep West dat een enkele motie wél aangenomen is, maar dat het geen 'belangrijke' is. De boeren zijn teleurgesteld, maar niet verrast. Een deel van de actievoerders is richting het zuidoosten van Den Haag gereden, door de Victory Boogie Woogietunnel. Of ze naar een andere locatie gaan of terug naar huis zijn, is onduidelijk.
Stikstofminister Van der Wal keurt gevaarlijke situaties als gevolg van de grootschalige boerenprotesten af. 'Dit brengt anderen en jezelf in gevaar' en 'is geen acceptabele manier om te protesteren', zegt de bewindsvrouw op Twitter. Ze doelt onder meer op boerenacties met tractoren op de snelwegen.

15.30 uur - Koeien zijn naar huis, boeren nog niet

De koeien zijn inmiddels meegenomen naar huis. Volgens de eigenaar moet je 'ook een beetje denken aan de beesten'. Eerder werd gedreigd dat als er vandaag door de Tweede Kamer 'ja' zou worden gezegd tegen de stikstofmaatregelen, één van de beesten naar het slachthuis gebracht zou worden. Het is niet bekend of beide koeien ook daadwerkelijk weer thuis zijn gekomen.
De koeien gaan weer naar huis
De koeien gaan weer naar huis © Omroep West
Veel boeren zijn alweer richting huis gegaan maar voor de Tweede Kamer staat nog steeds een flinke groep protesterende boeren. Toen D66'er Tjeerd de Groot langs liep, was er een hard gejoel te horen van de boeren.

14.00 uur - Boeren leggen uit waarom ze de koeien meenamen

De twee koeien die de boeren vandaag tijdens de demonstratie stonden symbool voor het halveren van de veestapel. Een boer legt uit: 'Laat ze maar komen en kiezen welke morgen de klep opgaat als ze vandaag 'ja' stemmen.' De boeren dreigde eerder dat één van de koeien geslacht zou worden als de Twee Kamer vandaag akkoord zou gaan met de ingediende moties om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Boze boeren dreigen koe te slachten
Om de natuur te beschermen wil het kabinet de uitstoot van ammoniak door de landbouw gemiddeld met 40 procent omlaag brengen. In beschermde natuurgebieden mag zelfs vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden. Boerenbedrijven in de omgeving van die gebieden moeten hun uitstoot dus drastisch verminderen, waardoor de hoeveelheid vee zal moeten slinken.

13.40 uur- Partij voor de Dieren roept burgemeester op in te grijpen

De Partij voor de Dieren in Den Haag roept burgemeester Jan van Zanen op om in te grijpen bij het boerenprotest nu duidelijk is dat de boeren een van de meegenomen koeien willen laten slachten wanneer de Kamer instemt met de kabinetsplannen. 'Wij hebben de burgemeester opgeroepen om nú in te grijpen en de dieren uit deze gevaarlijke situatie te halen.'
Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier noemt het meenemen van de koeien naar Den Haag 'een absurde manier om een punt te maken'. 'Het is gemeen om deze twee koeien te straffen voor problemen die de boeren zelf veroorzaakt hebben. Het is onacceptabel om de koeien naar zo'n drukke situatie te brengen.' Het dreigen met het laten slachten van de koe noemt een woordvoerder van Wakker Dier minder ernstig. 'Melkkoeien worden toch niet ouder dan zes jaar in Nederland. Deze koeien zouden binnenkort ongetwijfeld toch geslacht worden.'

13.30 uur - Stikstofminister vindt protesten 'echt heftig worden'

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vindt de protesten van de boeren nu wel 'echt heftig worden', ook al had ze vooraf heftigheid verwacht, zei ze tijdens een kort persmoment. Ze weet nog niet of ze dinsdag met boeren in gesprek gaat, die opnieuw protesteren tegen de stikstofplannen en onder meer voor het gebouw van de Tweede Kamer staan.
Van der Wal hoeft niet in de Kamer te zijn en heeft andere zaken op haar agenda staan, zei ze. Maar ze zal niettemin overleggen hierover. 'Ik ben altijd bereid om het gesprek aan te gaan'. Ze voelt zich wel veilig om dit te doen.
Minister Christianne van der Wal staat de pers te woord over de boerenprotesten
Minister Christianne van der Wal staat de pers te woord over de boerenprotesten © ANP

13.00 uur - Weg bij Tweede Kamer afgesloten voor verkeer

De weg bij de Tweede Kamer is afgesloten door de politie. Daardoor kunnen tractoren en ander verkeer niet meer over de Bezuidenhoutseweg. Op de weg staan ongeveer vijftig tractoren.
Bij de boerendemonstratie in Den Haag zijn veel politieagenten, de Koninklijke Marechaussee en de Mobiele Eenheid (ME) aanwezig. Alle ingangen richting de Tweede Kamer zijn afgesloten en beveiligd, alleen mensen met een toegangspas of een bezoekerspas kunnen naar binnen.
De Tweede Kamer wordt extra bewaakt
De Tweede Kamer wordt extra bewaakt © Regio15

12.15 uur - Boeren willen meegenomen koe slachten als Kamer instemt met stikstofplannen

Demonstrerende boeren bij de Tweede Kamer zeggen één van de twee koeien die ze hebben meegenomen naar het protest, naar het slachthuis te brengen wanneer de Kamer akkoord gaat met de stikstofplannen. Daarmee dreigen ze in een brief die een van de boeren bij zich heeft. Naast tractoren, namen de boeren dinsdag ook de twee koeien mee naar het protest in Den Haag.
De twee koeien willen volgens de briefschrijver 'graag naar huis', maar wanneer de Kamer 'ja' zegt tegen de plannen wordt één van de koeien naar het slachthuis gebracht. 'Dat is hoe de halvering van de veestapel eruitziet', staat in de brief.
De twee koeien voor het gebouw van de Tweede Kamer
De twee koeien voor het gebouw van de Tweede Kamer © Omroep West
© Omroep West

11.45 uur - Rutte roept boeren op gevaarlijke situaties te vermijden

'Het is niet acceptabel om gevaarlijke situaties te laten ontstaan en anderen te intimideren.' Dat zei premier Mark Rutte over de boerenprotesten. Hij roept de boeren bijvoorbeeld op geen wegen te blokkeren. De premier reageert daarmee samen met justitieminster Dilan Yesilgöz op de eerdere en aangekondigde protesten.
Rutte zei de zorgen van de boeren te begrijpen, maar zei dat de stikstofplannen wel noodzakelijk zijn hoe ingrijpend het ook is. 'Het helpt niet om de feiten te ontkennen. Als we niets doen zal de bodem verder verzuren en dat is uiteindelijk ook een probleem voor de agrarische sector.' Volgens Rutte wordt het recht op demonstreren ten alle tijden verdedigd, 'want dat is een vitaal onderdeel van onze democratische rechtstaat'. 'Maar het is niet acceptabel om gevaarlijke situaties te laten ontstaan', voegde hij daar aan toe.

11.30 uur - Eerste tractoren aangekomen

De eerste boeren zijn dinsdag rond 11.30 uur met hun tractor aangekomen bij het het gebouw van de Tweede Kamer. Vooralsnog zijn ongeveer vijftien trekkers gezien. Ingangen richting de Tweede Kamer worden bewaakt door meerdere agenten. Een aantal tractoren staat dichtbij de Malietoren stil op de Bezuidenhoutseweg. Het verkeer kan erlangs, de weg wordt niet geblokkeerd.
Een boer uit Krimpenerwaard
Een boer uit Krimpenerwaard © Omroep West

11.20 uur - Caroline van der Plas (BBB): blokkeer geen wegen

Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) roept boeren via Twitter op bij hun acties geen wegen te blokkeren. 'Ik sta honderd procent achter jullie acties, al protesteer je elke dag. Vecht voor je bestaan. Ik wil wel vragen niet op snelwegen te gaan staan. Want de kans is veel te groot dat er iemand in gevaar komt of overlijdt doordat iemand er niet langs kan of dat hulpdiensten er niet langs kunnen. Dus met klem vraag ik jullie om niet óp snelwegen te gaan staan, maar lángs snelwegen.'
Er zijn meerdere politici aanwezig bij de demonstratie, meldt mediapartner Den Haag FM:

10.45 uur - Premier en justitieminister reageren op protesten

Premier Mark Rutte gaat dinsdag een reactie geven naar aanleiding van de boerenprotesten. Hij doet dat samen met justitieminister Dilan Yesilgöz. De persconferentie is om 11.45 uur op het ministerie van Algemene Zaken. Wat Rutte gaat zeggen, is nog niet duidelijk.

10.15 uur - Extra politie rondom Tweede Kamer

Bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag is dinsdagochtend extra politie aanwezig. Er staan meerdere politiebusjes en -auto's en ook zijn er ME-bussen rond het gebouw te zien.
Politie bij de Tweede Kamer
Politie bij de Tweede Kamer © Omroep West

9.30 uur - Gemeente Den Haag: optreden bij gevaarlijke situaties rond Kamer

Als het protest van boeren bij de Tweede Kamer leidt tot gevaarlijke situaties 'wordt waar mogelijk opgetreden'. Dat laat de gemeente Den Haag weten. Het boerenprotest is niet aangemeld. Als ze komen, krijgen ze volgens de gemeente wel de ruimte om hun mening te laten horen, 'maar wel als je je aan de regels houdt. Dat betekent demonstreren met mensen, niet met materieel als dwangmiddel'. Zo mogen doorgaande wegen niet worden geblokkeerd. 'Het plein voor de Tweede Kamer is niet toegankelijk voor tractoren.'
Den Haag waarschuwt dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door 'onbesuisd rondrijden van tractoren'. Daarom doet de gemeente 'een beroep op het verstand van boeren dat zij gevaarlijke situaties voorkomen'. Het is nog niet duidelijk hoe de boeren naar Den Haag komen. De gemeente had twee weken geleden opgeroepen boeren onderweg naar Den Haag al tegen te houden als zij met tractoren de snelweg op zouden gaan. Die oproep 'staat onverminderd', zegt een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.
Bij het Tweede Kamergebouw zijn blokkades neergezet
Bij het Tweede Kamergebouw zijn blokkades neergezet © Omroep West

8.45 uur - Actie begint rond 12.00

De boeren komen rond 12.00 uur naar Den Haag. Ze willen demonstreren bij het Tweede Kamergebouw. Hoe het protest er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk.

8.30 uur - Boeren kondigen protest aan bij Tweede Kamer

Boeren zijn van plan naar Den Haag te komen dinsdagmiddag. Dat heeft Farmers Defence Force aangekondigd. Dinsdag wordt in Den Haag gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer.
'Op 28 juni zullen we het halveren van de veestapel een gezicht gaan geven. Duidelijk maken voor welke keuzes boeren gezet worden door het misselijkmakende beleid van dit kabine', zo staat in de verklaring. In de verklaring worden burgers ook opgeroepen: 'Burgers, kom ook om te zorgen dat de toekomst van het Nederlandse platteland gewaarborgd blijft, dat de kaalslag met het halveren van de veestapel voorkomen wordt.'

7.45 uur - Hooibalen in brand gestoken naast A12

Dinsdagochtend werden langs verschillende snelwegen hooibalen in brand gestoken als protest. De brandende hooibalen liggen op meerdere plekken langs de A12 bij Nieuwerbrug, zegt een woordvoerder van de brandweer. 'Door de brand kan het zicht op de snelweg minder zijn', waarschuwde de brandweer. 'Pas indien nodig de snelheid aan.'
De hooibalen lagen bij Nieuwerbrug
De hooibalen lagen bij Nieuwerbrug © MediaTV

7.30 uur - Tweede Kamer stemt over moties stikstofplannen

De Tweede Kamer debatteerde afgelopen week over de stikstofplannen, dinsdag staat de stemming over moties die partijen toen indienden op het programma. Om de natuur te beschermen wil het kabinet de uitstoot van ammoniak door de landbouw gemiddeld met 40 procent omlaag brengen. In beschermde natuurgebieden mag zelfs vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden. Boerenbedrijven in de omgeving van die gebieden moeten hun uitstoot dus drastisch verminderen, waardoor de hoeveelheid vee zal moeten slinken.
LEES OOK: