Weggestuurde Leidse politiechef werd terecht ontslagen

Fatima Aboulouafa, oud-politiechef en klokkenluider die racisme en discriminatie bij de Haagse politie blootlegde.
Fatima Aboulouafa, oud-politiechef en klokkenluider die racisme en discriminatie bij de Haagse politie blootlegde. © ANP KOEN VAN WEEL
LEIDEN - De voormalig Leidse politiechef Fatima Aboulouafa is terecht ontslagen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank dinsdag. De politievrouw legde racisme en discriminatie bloot bij de Haagse politie. Volgens de rechtbank mocht de Nationale Politie haar uit haar functie ontheffen vanwege 'een onherstelbaar verstoorde arbeidsverhouding'.
Fatima Aboulouafa plaatste vanaf juni 2019 berichten op Instagram waarin ze publiek aandacht vroeg voor racisme, machtsmisbruik en pesten binnen de organisatie van de politie. Deze berichten leidden tot aandacht van de landelijke media en zorgden voor onrust in het politiemanagementteam van Aboulouafa. In oktober 2019 werd de teamchef ontheven uit haar functie en in februari 2020 ontslagen vanwege een onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie. Bij haar vertrek zei ze dat de Haagse 'organisatie kritische mensen niet respecteert'.
De rechtbank gaf in de zitting aan dat het belangrijk is dat grensoverschrijdende zaken bespreekbaar moeten zijn. In het geval van misstanden moet er volgens hen onderzoek plaatsvinden en zo nodig moeten er maatregelen worden getroffen. Hier zijn beide partijen het over eens. De rechtbank gaf de politie echter gelijk dat de arbeidsverhouding zodanig verstoord is geraakt dat ze ontslagen mocht worden.

Geen wederzijds vertrouwen

In juli 2019 was er volgens de rechtbank sprake van wederzijds wantrouwen tussen de teamchef en haar leidinggevenden. Dit nam alleen maar verder toe, blijkt ook uit de uitspraken die de teamchef vervolgens deed op Instagram en in de talkshow Jinek.
Deze verstoring in de arbeidsverhouding strekte zich uit tot meerdere collega's en leidinggevenden van de teamchef. Een goede samenwerking in haar functie is volgens de rechtbank van groot belang en daarom mocht de politie besluiten om haar te verplaatsen. De rechtbank is het ook eens met het daaropvolgende ontslagbesluit omdat de arbeidsverhouding inmiddels onherstelbaar was beschadigd. Tussen juni 2019 en december 2019 is er een poging ondernomen om de arbeidsverhouding te herstellen met behulp van een externe bemiddelaar, maar deze poging is op niets is uitgelopen.

Geen aanvullende ontslagvergoeding

Aboulouafa eiste via de rechtszitting haar baan terug of een schadevergoeding wegens onrechtmatig ontslag. Beide eisen zijn door de rechtbank afgewezen, zo valt te lezen in de uitspraak van dinsdagmorgen. De rechtbank vindt dat Aboulouafa zelf verantwoordelijk is voor de vertrouwensbreuk die er binnen de politie ontstond. Het komt er volgens de rechtbank op neer dat de teamchef en haar leidinggevende een verschil van inzicht hebben over de manier waarop zij publiekelijk misstanden aan de orde stelde en over de gevolgen die dat met zich meebracht.
Dit meningsverschil is volgens de rechtbank zeer snel geëscaleerd en de politie mocht van de teamchef verwachten dat zij rekening hield met de mogelijke gevolgen van de geplaatste berichten en uitlatingen. De rechtbank vindt niet dat er sprake is van een overwegend aandeel van de politie in het ontstaan en voortbestaan van de verstoorde arbeidsverhouding. Daarom is er volgens hen geen aanleiding voor het toekennen van een aanvullende ontslagvergoeding.
De voormalig Leidse politiechef heeft de draad van haar carrière weer opgepakt en is in 2021 de politiek ingegaan.
LEES OOK: