Park Utrechtsebaan tien keer duurder dan gepland, Den Haag wil maatregelen

© ANP
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad wil veel meer greep op grote projecten in de stad. Bij forse investeringen moeten de risico's veel beter in beeld worden gebracht. Dan moet het stadsbestuur voortaan standaard een 'gedegen analyse' maken van de financiën, juridische consequenties en de constructie en die vervolgens ook voorleggen aan de raad. 'We trekken de teugels aan', aldus PvdA-fractievertegenwoordiger Samir Ahraui.
Directe aanleiding daarvoor is de aanleg van wat een volwassen park moest worden bovenop de Utrechtsebaan. Dat zou aanvankelijk 'slechts' drie miljoen euro kosten. Later bleek dat de kosten zouden oplopen naar wellicht twaalf miljoen en nu kost het project waarschijnlijk zelfs dertig miljoen. 'We willen echt een signaal geven dat dit zo niet meer kan', zegt Ahraui. Volgens hem is de raad bij het project 'overvallen' door de stijgende kosten en de mogelijke juridische consequenties als het wordt afgeblazen.
En dit is niet de eerste keer, stelt hij. In het verleden bleek dat ook andere grote projecten als de fietsenkelder bij Den Haag Centraal, het cultuurpaleis Amare en het busplatform bij CS veel duurder werden dan gedacht.
Het oorspronkelijke plan voor een park bovenop de Utrechtsebaan
Het oorspronkelijke plan voor een park bovenop de Utrechtsebaan © MVRDV

Beter zicht

De PvdA dient daarom donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een voorstel in om ervoor te zorgen dat de politiek een beter zicht krijgt op grote bouwprojecten. Dat plan kan zeer waarschijnlijk rekenen op een meerderheid. Zeker ook omdat het college van burgemeester en wethouders er niet afwijzend tegenover staat, aldus Ahraui.
Samir Ahraui
Samir Ahraui © PvdA Den Haag
Volgens de sociaaldemocraat is er bij grote bouwprojecten sprake van een patroon. 'We hebben dan vaak onvoldoende zicht op alle risico's als we een beslissing moeten nemen. Natuurlijk, het hoort erbij dat je als grote stad soms iets moet durven. Dat is ook niet het probleem. Het probleem is dat we nu soms worden overrompeld door overschrijdingen.'

Gedegen analyse

Daarom willen hij en zijn collega Janneke Holman nu vastleggen in de gemeentelijke regels dat bij voorstellen voor investeringen vanaf 2,5 miljoen euro standaard een gedegen analyse op de financiële, juridische en constructieve elementen wordt gemaakt. Bij investeringen vanaf tien miljoen moet die analyse zelfs worden gemaakt door een extern bureau.
Verder willen de PvdA en in ieder geval ook de andere coalitiepartijen D66 en GroenLinks dat de plannen voor de overkapping van de Utrechtsebaan terug gaan naar de tekentafel. Een klankbordgroep van onafhankelijke experts – bijvoorbeeld stadsarchitecten, projectontwikkelaars en groenexperts – moet gaan onderzoeken of er écht geen volwaardig stadspark bovenop de weg kan komen. En of de aanleg van het groen zoals nu de bedoeling is, geen belemmering gaat vormen om straks veel meer delen van de Utrechtsebaan te ondertunnelen of te overkluizen.

Nieuwe visie

De huidige plannen voor het parkje mogen bij het ontwikkelen van een nieuwe visie niet het uitgangspunt zijn, vinden de partijen. Want tijdens de debatten is volgens hen niet vast komen te staan dat het huidige voorstel ook echt het beste is.