Laura sterft in vuurzee na dramatische crash op A4, vriend Shakti krijgt 48 dagen cel

De auto van Shakti brandde uit
De auto van Shakti brandde uit © Regio15
RIJPWETERING - 'Wegpiraat' Shakti S. heeft een gevangenisstraf van 48 dagen gekregen, omdat hij schuldig is geweest aan een ongeluk op de A4 waarbij zijn vriendin Laura overleed. De auto van de verdachte raakte in december 2019 bij een inhaalmanoeuvre van de weg, botste tegen een pilaar en vloog in brand. Behalve een gevangenisstraf kreeg de 36-jarige Rotterdammer dinsdag ook een werkstraf van 240 uur - waarvan zestig uur voorwaardelijk - en een rij-ontzegging van drie jaar. S. hoeft de gevangenis niet meer in, omdat hij de opgelegde 48 dagen al in voorarrest heeft uitgezeten.
Shakti en zijn 19-jarige vriendin Laura kwamen van een salsafeest uit Amsterdam en waren onderweg naar Den Haag om daar verder te dansen. De Rotterdammer had niet gedronken en geen drugs gebruikt. Maar ondanks eerdere veroordelingen voor 'forse' snelheidheidsovertredingen in 2019, ging het nu weer te hard. Minstens 145 kilometer per uur, maar mogelijk harder, waar hooguit 130 kilometer per uur was toegestaan.
Bij het inhalen kwam hij deels in een grasberm terecht, waarna hij de macht over het stuur verloor en op een betonnen pilaar klapte bij Rijpwetering. De auto brandde uit. De Rotterdammer kon nog uit de vuurzee worden gered, maar zijn vriendin overleed. 'De verdachte heeft met zijn rijgedrag een onomkeerbaar verlies teweeggebracht en zeer groot leed toegebracht aan de nabestaanden', zei de rechter. 'De nabestaanden zagen zich geconfronteerd met de dood van hun 19-jarige dochter en zus die haar leven nog voor het grootste gedeelte voor zich had.'

'Gevaar op de weg'

De rechters hadden qua strafmaat rekening te houden met de omstandigheid dat de zaak zes maanden te laat was behandeld. Mede daarom viel de straf lager uit dan de eis die het OM had laten horen tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. Het OM eiste toen onder meer een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. Wel ging de rechtbank mee met de eis van een rij-ontzegging van drie jaar: 'De verdachte vormt naar het oordeel van de rechtbank een gevaar op de weg.'
Het OM had de Rotterdammer zelfs een wegpiraat genoemd. Hij zou sinds 2016 meer dan veertig verkeersovertredingen hebben begaan, van te hard rijden tot door rood rijden en ander asociaal verkeersgedrag. De verdediging hield het op een noodlottig ongeval waar de verdachte in strafrechtelijke zin geen blaam trof, maar daar dacht de rechtbank dus anders over. De rechtbank bepaalde verder nog dat de Rotterdammer een verplichte gedragsbehandeling moet ondergaan.