Woningen of kantoren op het Malieveld?

DEN HAAG - Een grote stad met een grasveld van vijf hectare dat behoorlijk in het centrum ligt; vanuit commercieel oogpunt is dat niet heel logisch. Het zou voor Den Haag dan ook lucratief zijn om te bouwen op het Malieveld. Het is de ideale locatie voor een nieuwe woonwijk, kantoren of een hotel. Toch zal dat nooit gebeuren, simpelweg omdat Willem van Oranje ooit heeft laten vastleggen dat het niet mag. Dankzij de centrale ligging groeide het beroemdste grasveld van Nederland uit tot een icoon.
Dit is deel één van een vijfdelige serie Ode aan het Malieveld. Deze week brengen we elke dag een verhaal over het beroemdste grasveld van het land.
Van oorsprong is het Malieveld een oude strandwal. Later was het een onderdeel van het Haagse Bos en stond het vol met bomen. Maar die bomen zijn inmiddels al eeuwen verdwenen. Aan het begin van de tachtigjarige oorlog zijn ze gekapt omdat het hout nodig was om een stadswal te bouwen. Pogingen om daarna nieuwe bomen te planten zijn mislukt. Er bleek te veel vruchtbare grond te zijn weggespoeld. De restanten van de duinen zijn weggegraven en zo ontstond het grasveld dat we nu nog steeds kennen.
Bekijk hier de geschiedenis van het Malieveld:
Ode aan het Malieveld 1: Geschiedenis
Al snel bleek het grasveld de ideale plek voor recreatie. Door de regenten in Den Haag werd malie gespeeld; een sport die een beetje doet denken aan het huidige golf. Vandaar de naam Malieveld. Het veld bleek zeer geschikt voor militaire parades, paardenrennen, koninklijke verjaardagen, kermissen en circussen. En uiteraard werd het de ideale plek van protest. Oorspronkelijk gebeurde dat vooral op het Binnenhof, maar daar is de ruimte beperkt. Op het Malieveld passen heel veel demonstraten en de beleidsmakers zijn nog steeds redelijk dichtbij.
Malieveld mag nooit worden verkocht
Dat het Malieveld altijd een grasveld zal blijven weten we zeker dankzij de Acte van Redemptie uit 1576. Hierin staat dat het veld nooit mag worden verkocht en er nooit bomen mogen worden gekapt, zolang het in handen is van de staat. En dat is het nog steeds. Tegenwoordig is het beheer van het veld in handen van Staatsbosbeheer.
Dinsdag aandacht voor demonstraties op het Malieveld. Want wie heeft er niet op het Malieveld gedemonstreerd?