Doorweekte Mick Jagger maakt Malieveld gek tijdens wolkbreuk: 'Dit was echt uniek'

Mick Jagger op het Malieveld in 1998
Mick Jagger op het Malieveld in 1998 © ANP/Jasper Juinen
DEN HAAG - Het Malieveld en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het Haagse grasveld hebben zowel beginnende bands als Nederlandse sterren en wereldacts gestaan. Bovendien is het Malieveld jaarlijks het toneel van het Bevrijdingsfestival, dat vaak een bijzondere line-up kent. En dat is nog niet alles, want ook in 2022 gebeurde er een hoop op het terrein. Zo ruilde Parkpop het Zuiderpark in voor het Malieveld en onderbrak zangeres Anouk haar concert om op deze bijzondere plek te trouwen.
Dit is deel drie van de vijfdelige serie Ode aan het Malieveld. Deze week brengen we elke dag een verhaal over het beroemdste grasveld van het land.
In 1998 staan The Rolling Stones op het Malieveld. Een ultiem moment voor Stones-fan Wout Jonker. 'Ik heb dertig concerten van ze gezien, overal in Europa. Dat ze dan hier voor je neus staan, dat is eigenlijk uniek.'
Het bedrijf waar Jonker werkt, kijkt uit op het Malieveld. Vanaf het dak organiseert hij een bedrijfsfeest om nooit te vergeten. 'Ik weet nog dat we op het dak stonden en toen zag ik bij Scheveningen een donkere wolk aankomen. Net toen The Stones gingen beginnen, volgens mij met Satisfaction, kwam het met bakken uit de hemel.'
Donkere wolken boven een volgepakt Malieveld
Donkere wolken boven een volgepakt Malieveld © ANP

'Omstandigheden waren bizar'

Ook oud-politieman Ruub Petow kan zich het concert van de rockers nog goed herinneren. 'De omstandigheden van het concert waren bizar, omdat het water met bakken uit de hemel kwam. Dan is het toch wel weer mooi dat het Malieveld dat kan hebben.'
'Er stonden zo'n 50.000 mensen (het waren er 86.000, red.) te dansen in de zompende regen, het veld was een grote modderpoel. En toch, na een paar weken herstelde het zich weer.'

Coldplay zingt 'O, o Den Haag'

Het kale veld wordt iedere keer weer omgetoverd tot festivalterrein en daar komt heel wat bij kijken. In 2012 staat Coldplay op het Malieveld. Een van de bouwers somt op om hoeveel materiaal het gaat. 'Het podium en alle techniek is van Coldplay, dat zijn 48 trailers. Verder staan er 50 tenten, tientallen lichtmasten en kilometers aan drang- en bouwhekken om het allemaal af te zetten. Ja, het is een hele operatie'.
De Britse band verovert de harten van de Hagenaars door een stukje van 'O, o Den Haag' te zingen, wat ook wel wordt gezien als het Haagse volkslied.
We halen deze week herinnering op aan concerten op het Malieveld:
The Rolling Stones, Coldplay en Anouk: iedereen zegt 'ja' tegen het Malieveld

Allereerste bruiloft

Sinds deze zomer is Parkpop neergestreken op het Malieveld. Waar het Haagse publiek aanvankelijk sceptisch was over dit 'Maliepop', zoals minachtend werd gezegd, waren de reacties tijdens het gratis festival zeer enthousiast. Dat kan natuurlijk ook komen omdat de zuurpruimen wegbleven.
Een bijzonder moment in de muziekgeschiedenis van het grasveld vond in juni plaats. Voor het eerst diende het Malieveld als bruiloftslocatie toen de Haagse zangeres Anouk haar jawoord gaf aan haar grote liefde Dominique tijdens haar concert.
Donderdag aandacht voor de verschillende evenementen die op het Malieveld worden gehouden. Waaronder een massale gebedsdienst waarbij mensen spontaan weer kunnen lopen.
ODE AAN HET MALIEVELD, LEES OOK: