Hoe een Amerikaanse prediker voor een mensenmenigte 'wonderen' verrichtte: 'Ik kan weer lopen'

De Amerikaanse prediker Tommy Lee Osborne zou deze vrouw hebben genezen
De Amerikaanse prediker Tommy Lee Osborne zou deze vrouw hebben genezen © Polygoonjournaal
DEN HAAG - Het is altijd een bijzonder gezicht. Het ene moment is het Malieveld een leeg grasveld, waar mensen recreëren, wandelen, een boek lezen of picknicken. Het volgende moment staat er een grote tent en is het circus in de stad. Je kan wel stellen dat bijna elke Hagenaar zeker éénmaal in haar of zijn leven op het Malieveld is geweest. Gezwierd op de kermis, meegedaan aan de CPC Loop, genoten van het circus of spekkoek gegeten op de Pasar Malam, tegenwoordig de Tong Tong Fair. Er zijn heel wat bijzondere evenementen op het Malieveld georganiseerd, waaronder een massale gebedsdienst.
Dit is deel vier van een vijfdelige serie Ode aan het Malieveld. Deze week brengen we elke dag een verhaal over het beroemdste grasveld van het land.
In 1958 stond er een week lang een Amerikaanse prediker op het Malieveld. 'Over deze Amerikaanse evangelist, Tommy Lee Osborne, ging het verhaal dat hij in contact stond met Jezus en mensen kon genezen', legt Raymund Schütz. van het Haags Gemeentearchief uit. Er was massale belangstelling voor deze bijeenkomsten. Prediker Maasbach uit Gouda vertaalde de woorden van Osborne en mensen getuigden dat ze genezen waren. 'Ik kan weer lopen', riep een vrouw en gooide haar krukken weg.
Ode aan het Malieveld 4: Evenementen
Oud-politieman Ruub Petow komt al van jongs af aan op het Malieveld. Zijn eerste verjaardag werd op het grasveld gevierd, hij heeft nog een foto om het te bewijzen. Een aantal jaar later wist hij een baantje te bemachtigen bij Circus Williams wanneer ze op het Malieveld stonden. 'Ik mocht helpen om de paarden op te tuigen- ze kregen van die grote pluimen op hun hoofd- en ze dan tot achter het gordijn van de piste te brengen.. Na afloop van de voorstelling moest je ze weer opvangen. Dat was natuurlijk fantastisch', herinnert hij zich glunderend.
Ruub Petow laat babyfoto op Malieveld zien
Ruub Petow laat babyfoto op Malieveld zien © Omroep West

Spreekstalmeester op het Malieveld

Hoewel Petow niet voor een loopbaan bij het circus kiest, treedt hij nog regelmatig op het Malieveld op. Vanuit zijn professie is hij vaak de liaison bij demonstranten. En hij is jaarlijks de spreekstalmeester bij het Politie-en Brandweerfeest op het Malieveld. 'Daar heb ik alle kansen gegrepen die ik kreeg om bijzondere dingen te doen. We hebben onder een helikopter gehangen en in een hoogwerker gestaan.' Hoogtepunt was voor Petow om met zijn zoon op zijn schouders achterop een motor rondjes te rijden.
Ruub Petow met zijn zoon op zijn schouders
Ruub Petow met zijn zoon op zijn schouders © Privé
Vrijdag in deze serie: 'De modderpoel is verleden tijd', hoe hou je het Malieveld groen?
ODE AAN HET MALIEVELD, LEES OOK: