'Huwelijkscrisis drijft Marinus tot plegen van ramkraken'

Zo werd de speelgoedwinkel achtergelaten na de ramkraak
Zo werd de speelgoedwinkel achtergelaten na de ramkraak © Regio15
DEN HAAG - Door een huwelijkscrisis is Marinus W. uit Den Haag volgens het Openbaar Ministerie (OM) teruggevallen in zijn oude drugsverslaving. En daar had hij geld voor nodig. Om dat te bekostigen, pleegde hij ramkraken. Op basis van die veronderstelling heeft justitie 34 maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk, geëist tegen de 45-jarige man.
Het OM stelt dat W. met een andere verdachte op 10 september van het vorig jaar pizzeria Pizza Pizza in Den Haag is binnengereden, ze gingen ervandoor met 200 euro. Dezelfde dag pleegden ze ook een ramkraak op speelgoedwinkel Intertoys in Voorburg. De buit: legosteentjes. Daarnaast beschuldigt het OM de man ook nog van een achttal auto-inbraken in Rijswijk en Den Haag.
De pui van de winkel van Intertoys is aan diggelen gereden
De pui van de winkel van Intertoys is aan diggelen gereden © Regio15

'Dat is echt niet mijn ding'

Marinus W. bekent de inbraken, maar niet de ramkraken. 'Dat is echt niet mijn ding, daar doe ik niet aan', verklaarde hij tegenover de rechter. In de gestolen bestelbus, die gebruikt is bij de ramkraken, heeft W. diezelfde dag weliswaar gezeten, maar - zo zegt hij zelf - niet op het moment van de overvallen.
Het OM denkt echter genoeg bewijs te hebben dat W. wel bij de ramkraken aanwezig is geweest. Zijn mobiele telefoon is getraceerd op de plek en tijdstippen van de ramkraken. Ook is bij een van de ramkraken een man gezien door getuigen die dezelfde kleding als W. die dag droeg.
Een ruit van de winkel is gesneuveld
Een ruit van de winkel is gesneuveld © Regio15

Telefoon uitgeleend

De advocaat van Marinus W. verdedigt dan ook dat er onvoldoende bewijs is dat zijn cliënt de ramkraken heeft gepleegd. Dat de telefoon van verdachte ter plekke was geweest, wilde volgens de advocaat nog niet zeggen dat de verdachte zelf erbij was. W. beweert zelf dat hij zijn mobiel op de bewuste dag had uitgeleend.
De officier van justitie gelooft er niks van en wil dat Marinus W. achter de tralies verdwijnt. 'Als de gevel van een winkel met een auto eruit wordt gereden, dan heeft dat een behoorlijke maatschappelijke impact. Bovendien is er sprake van forse schade', bepleitte de aanklager van het OM. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.