'Driekwart Nederlanders vindt boerenacties te ver gaan'

Boeren protesteerden met tractoren bij het Kamergebouw
Boeren protesteerden met tractoren bij het Kamergebouw © ANP
REGIO - Driekwart van de Nederlanders vindt de acties van boeren te ver gaan. Vooral het thuis opzoeken van politici (78 procent) en het kappen van bomen (77 procent) wordt afgekeurd. Dat blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van RTV Oost.
Boeren zijn boos over het stikstofbeleid, waar de Tweede Kamer dinsdag mee instemde. In aanloop én na die stemming over het stikstofplan, voerden boeren actie. Daarbij schuwden ze harde en intimiderende protesten niet. Zo stonden boze boeren dinsdagavond opnieuw op de stoep bij stikstofminister Christianne van der Wal in Hierden (Gelderland) en braken ze daarbij zelfs door de politiebarricade heen en gooiden ze met vuurwerk.
Ook Kamerlid Derk Boswijk (CDA) werd thuis opgezocht, al was hij op het moment dat dat gebeurde niet thuis. Omdat zijn kinderen van 4 en 7 jaar wél thuis waren, besloot Boswijk de komende dagen thuis te blijven.
De voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) kijkt 'met afgrijzen' hoe tijdens de recente boerenprotesten 'de grenzen van het toelaatbare zijn overschreden'. 'Onacceptabel', aldus Gerrit van der Burg. 'Er werd niet geschuwd om politie, politici en burgemeesters te intimideren en (zwaar) geweld te gebruiken.' Er zijn al diverse mensen opgepakt en het OM en de politie zijn volgens Van der Burg 'druk bezig mensen die zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit op te sporen en te vervolgen'.
Ook in onze regio voerden de boeren volop actie. Dinsdag stonden tientallen tractoren en een grote groep boeren voor de Tweede Kamer. De actievoerders namen daarbij ook twee koeien mee en dreigden korte tijd één van de beesten naar de slacht te brengen als de Kamer zou instemmen met de stikstofplannen. Dat gebeurde niet, ondanks dat de Tweede Kamer de plannen aannam.
Daarnaast werden er langs de A12 op verschillende plekken hooibalen in brand gestoken, onder meer bij Nieuwerbrug en Zevenhuizen. Dat zorgde voor hinder op de snelweg. In Bergambacht kapte een boze boer tientallen knotwilgen. De protestactie zorgde voor veel verontwaardiging en de gemeente Krimpenerwaard is een onderzoek gestart naar de strafbaarheid. De boer, die ook raadslid is, zei later spijt te hebben van zijn actie.
Boze boeren namen dinsdag koeien mee naar een demonstratie in Den Haag:
Boze boeren dreigen koe te slachten
Veel mensen (77 procent) hebben er wel begrip voor dat boeren acties voeren, meldt RTV Oost. Maar veel van die acties gaan Nederlanders dus te ver, blijkt uit de peiling die RTV Oost liet uitvoeren. Politici thuis opzoeken is voor ruim driekwart (78 procent) van de mensen een brug te ver, en dat geldt ook voor het uit protest kappen van bomen. Het leegspuiten van mestwagens is voor zes op de tien mensen een no go, net als het in de fik steken van hooibalen. Het blokkeren van snelwegen vindt ongeveer de helft nog wél kunnen. 11,5 procent van de respondenten vindt de acties helemaal niet te ver gaan.
Bijna vier op de tien Nederlanders (37 procent) vindt dat de politie moet ingrijpen, óók bij acties die enkel overlast geven - zoals het blokkeren van snelwegen. Zes op de tien vindt het beter om de-escalerend op te treden, en alleen in te grijpen als de situatie echt dreigend wordt. Van de ondervraagden geeft 40 procent aan achter het huidige stikstofbeleid te staan, waarbij de uitstoot gemiddeld met 40 procent naar beneden moet. Nog eens zo'n 40 procent vindt dat de stikstofuitstoot omlaag moet, maar minder dan nu. Zo'n 20 procent verwerpt het stikstofbeleid.
RTV Oost liet onderzoeksbureau Kien een representatief onderzoek houden over hoe mensen aankijken tegen de boerenacties en het stikstofbeleid. Het gaat om een landelijk onderzoek. De ondervraagden vormen een gewogen afspiegeling van de samenleving op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.