Ramon rijdt achteruit vrouw dood en krijgt 200 uur taakstraf

De vrouw overleed in het ziekenhuis
De vrouw overleed in het ziekenhuis © Regio15
DEN HAAG - Ramon R. uit Leidschendam is woensdag veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur, omdat hij ruim drie jaar geleden een vrouw doodreed. De voetgangster werd op het Spui in Den Haag geraakt door de auto van R. toen hij achteruit reed. Het 66-jarige slachtoffer uit Den Haag raakte levensgevaarlijk gewond en overleed een dag later.
De 48-jarige Leidschendammer was in januari 2019 met zijn kinderen en toenmalige vriendin in de Haagse binnenstad om een skateboard te kopen. Op het Spui nam hij de verkeerde kant van een vluchtheuvel, waardoor hij op de rijbaan van de tegenliggers belandde. Om die fout te corrigeren reed hij – naar eigen zeggen voorzichtig – achteruit.
'Ik ben stil gaan staan en ik heb gekeken of het veilig was om stapvoets achteruit te rijden', verklaarde R. twee weken geleden tegenover de rechter. Maar hij merkte de voetgangster niet op, met dramatische gevolgen.

In spiegels of over schouder

De rechtbank wijst erop dat achteruitrijden een bijzondere verkeersmanoeuvre is waarbij sowieso al extra alertheid is vereist. Maar helemaal in dit geval, waarbij de auto probeerde vanaf de verkeerde weghelft terug te komen. 'Andere weggebruikers zullen op dat gedrag niet bedacht zijn', zei de rechtbank woensdag.
Als R. wél voorzichtig genoeg was geweest, had hij de vrouw in zijn spiegels of over zijn schouder wel gezien moeten hebben, concludeerde de rechtbank. Want van gezichtsbelemmerende omstandigheden zou geen sprake zijn geweest.

Rij-ontzegging opgelegd

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een maximale werkstraf van 240 uur en een rij-ontzegging van een jaar. Vanwege de lange duur van de rechtszaak heeft de rechtbank er een werkstraf van 200 uur van gemaakt. De rij-ontzegging van een jaar is door de rechtbank opgelegd als voorwaardelijk.