Horeca mag kleine podia neerzetten bij Leidens Ontzet, ook weer jongerenfeest buiten centrum

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
LEIDEN - Horecaondernemers in het centrum van Leiden mogen tijdens de viering van Leidens Ontzet kleine evenementen organiseren, met podia met livemuziek. Dat blijkt uit een brief van de burgemeester aan de gemeenteraad. Ook het jongerenfeest buiten het centrum keert terug in de plannen voor de aankomende editie. Daarmee kan de drukte in de stad naar verwachting beter worden gespreid.
De viering van Leidens Ontzet is de laatste jaren aan het veranderen. Niet alleen corona zorgde voor aanpassingen, ook de steeds maar toenemende drukte in de stad tijdens het 'feest der feesten' is daar een reden voor. Die koers werd al eerder ingezet, omdat het zó druk werd dat er onveilige situaties ontstonden. Een drukte zoals in 2019, kan volgens burgemeester Henri Lenferink niet meer. 'Er deden zich allerlei riskante en onveilige situaties voor', schrijft hij.
Massale feesten in het centrum zijn daarom verleden tijd geworden. Om de drukte het hoofd te bieden, werd er vorig jaar oktober al weinig georganiseerd in het centrum. Komende editie mogen horecaondernemers kleine feestjes met bands organiseren. In het gebied rond de Nieuwe Rijn, de Hooglandse Kerk en de Burcht mag er minder worden georganiseerd, omdat daar volgens de gemeente sowieso al veel mensen heenkomen.

Geen hekken om feesten

Het grootste risico blijft volgens Lenferink een te grote drukte in de binnenstad, met name in het gebied rondom de Nieuwe Rijn. 'Door een goede spreiding van kleinere evenementen hopen we een mooi feest voor de Leidenaren te kunnen faciliteren', stelt de burgemeester. Feesten met hekken eromheen, wil de gemeente niet. 'Leidens Ontzet geldt als een belangrijk stadsfeest en is, zoals we hiervoor schreven, een open evenement, bedoeld voor bezoekers uit de stad en daarbuiten. Het afhekken van delen van de openbare ruimte vinden we daar niet in passen.'
Naast festiviteiten in het centrum komt er ook dit jaar in Park Matilo weer een groot feest voor jongeren. Wel wordt het aantal toegestane bezoekers teruggeschroefd naar 5000, omdat het met 7500 bezoekers vorig jaar wel erg druk was. De gemeente trekt ruim 200.000 euro uit voor het jongerenfeest.