Veel schade bij brand RijnlandRoute: tunnelonderdelen en machines in vlammen op

De brand veroorzaakte veel materiële schade
De brand veroorzaakte veel materiële schade © Comol5
LEIDEN - Bij een brand op het bouwterrein van de RijnlandRoute in Leiden zijn donderdag twee loodsen volledig uitgebrand. Niemand raakte gewond, maar de materiële schade is groot. Volgens aannemer Comol5 zijn er verschillende bouwmaterialen, machines en tunnelonderdelen verloren gegaan.
De grote brand ontstond donderdagnacht rond 3.00 uur op het bouwterrein van de RijndlandRoute in Leiden. Meerdere brandweereenheden rukten uit naar de Hofvlietweg om het vuur te blussen. Ook werden er twee waterwagens met 10.000 liter water ingezet om de vlammenzee te doven. Bij de brand kwam veel rook vrij die richting Zoeterwoude trok.
Grote brand bouwplaats RijnlandRoute, loodsen compleet verwoest
De brandweer gaf rond 4.50 uur het sein brand meester. Er komt wel nog steeds rook vrij vanwege het afblussen. Door de brand zijn er twee loodsen op het bouwterrein verloren gegaan. Er is niemand gewond geraakt.

Bouwmaterialen, machines en voertuigen

Volgens Comol5, de aannemer van de RijnlandRoute, is er wel veel materiële schade. In de loodsen lagen namelijk bouwmaterialen, machines, gereedschap en nog te monteren systeemonderdelen voor de tunnel. Daarnaast liet een woordvoerder van de brandweer weten dat er ook meerdere voertuigen in de loodsen stonden.
Hoe de brand is ontstaan, is onduidelijk. 'De bewaker van het terrein heeft wel een knal gehoord. Maar de oorzaak van de brand is waarschijnlijk moeilijk uit te zoeken, omdat alles verloren is gegaan', vertelt de woordvoerder. Vanwege de rook werden meerdere wegen rondom het bouwterrein afgesloten voor verkeer.

Impact is onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van de brand zijn voor de verdere bouw van de RijnlandRoute. Volgens Comol5 valt er op dit moment nog niets te zeggen over de omvang van de schade en impact daarvan. 'Dat zal pas in de loop van de komende maanden duidelijk worden', aldus de aannemer.
De brand ontstond op het bouwterrein langs de RijnlandRoute
De brand ontstond op het bouwterrein langs de RijnlandRoute © Regio15
'Het is mogelijk dat de bouw van RijnlandRoute hierdoor vertraging oploopt. Maar ik wil eerst alle onderzoeken naar de brand en de impact daarvan afwachten, voordat ik hier iets over kan zeggen', laat gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) van de provincie Zuid-Holland weten.

Tunnel zat in afbouwfase

Volgens Wout Broere, onderzoeker aan de TU Delft en expert op het gebied van tunnels, zal de brand in alle waarschijnlijkheid geen impact hebben op de constructie van de tunnel zelf. 'Die is namelijk al af. Voor zover ik weet zaten ze in de afbouwfase. Dan worden dingen als verlichting, ventilatie, verkeersregeling en dergelijke geïnstalleerd. Tegenwoordig zit er gigantisch veel verschillende installaties in zo'n tunnel.'
Vorige week werd nog aangekondigd dat de ventilatoren in de tunnel werden gehangen. Volgens Broere gaat in die afbouwfase minstens even veel geld om in als de constructie van de tunnel zelf. 'In die zin kan een brand een flinke impact hebben', zegt hij.
De RijnlandRoute is de nieuwe wegverbinding tussen Katwijk en Leiden, tussen de A44 en de A4. Een belangrijk onderdeel van het project is de 2,5 kilometer lange tunnel, de Corbulotunnel, die de twee snelwegen met elkaar verbindt. De weg moet knelpunten oplossen en de doorstroming in de regio Holland Rijnland bevorderen. In 2017 is begonnen met de aanleg van de weg.