Maandenlange celstraffen voor complotdenkers Knevel en Raatgever

© ANP
BODEGRAVEN - Complotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel zijn donderdag veroordeeld tot maandenlange celstraffen voor opruiing, bedreiging en smaad. Het tweetal was onder meer verantwoordelijk voor ernstige bedreigingen aan de adressen van RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven.
Joost Knevel kreeg de lagere straf van de twee mannen: vijftien maanden cel waarvan vier voorwaardelijk. Raatgever kwam er slechter vanaf met achttien maanden cel waarvan zes voorwaardelijk. Geen van beiden was bij de uitspraak aanwezig.
De mannen staan terecht omdat ze op het internet dagelijks verhalen verzonnen over 'ritueel satanistisch kindermisbruik' in Bodegraven. Raatgever filmde een fietsende Jaap van Dissel vanuit zijn auto en noemde hem daarbij een 'sadopedofiel' en 'kindermisbruiker'. Beide mannen kregen van de rechter een verbod opgelegd om online nog over deze onderwerpen te publiceren of deel te nemen aan chatgroepen.

Schadevergoeding na grafschennis

Begraafplaats Vredehof in Bodegraven werd begin vorig jaar overspoeld nadat de complotdenkers via een online platform de verzonnen verhalen verspreidden. Ze stelden ten onrechte dat een deel van de kinderen die op de begraafplaats ligt het slachtoffer zou zijn van kindermoordenaars, onder wie Van Dissel. Tot grote frustratie en verdriet van de nabestaanden kwamen mensen uit het hele land naar de begraafplaats in Bodegraven om bloemen te leggen.
De gemeente moest een noodverordening instellen om de rust weer terug te krijgen en een einde te maken aan de grafschennis. Eerder besloot de rechtbank al dat Raatgever en Knevel, samen met de andere complotdenker Micha Kat, ruim 215.00 euro schadevergoeding aan de gemeente moeten betalen.