Dollemansrit van Alphenaar die op agenten inreed eindigt in gevangenis

De politieauto kwam tegen een lantaarnpaal in de middenberm van de Leidse Schouw tot stilstand
De politieauto kwam tegen een lantaarnpaal in de middenberm van de Leidse Schouw tot stilstand © MediaTV
ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphenaar Sequoyah B. (20) is donderdag veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, voor een dollemansrit die hij begin van dit jaar maakte. Die rit eindigde met het inrijden op een politieauto. B. heeft naast zijn celstraf een rij-ontzegging van een jaar gekregen en moet de geschokken agenten die in de geramde auto zaten ieder 500 euro smartengeld betalen.
Twee surveillerende agenten zagen zaterdagavond 15 januari hoe B. met een lachgasballon aan zijn mond hard door de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn reed. In de Volkswagen Golf zaten naast B. nog andere jongeren. B. negeerde een stopteken van de agenten en sloeg op de vlucht. De agenten zetten daarop de achtervolging in.
Tijdens de levensgevaarlijke wildemansrit, waarbij meerdere straten onveilig werden gemaakt, werden snelheden tot wel 170 kilometer per uur bereikt. Ook scheurde B. rakelings langs een fietser en twee voetgangers die opzij moesten springen om niet gewond te raken. De achtervolging eindigde toen B. op de Leidse Schouw op een politieauto knalde. De Alphenaar sloeg nog te voet op de vlucht maar kon even later op bedrijventerrein Hoogewaard aangehouden worden.

Drugs in auto

Bij zijn aanhouding bleek B. geen rijbewijs te hebben. Ook troffen agenten een telefoon aan die mogelijk voor de verkoop van drugs bestemd is. In de auto werden zakjes met 5,5 gram heroïne en 3 gram cocaïne aangetroffen.
Tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden eistte het OM een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De uiteindelijke celstraf ligt lager omdat de rechtbank ook kijkt naar straffen bij vergelijkbare incidenten.