Stoffen uit harddrugs gevonden in injectienaald van verdachte 'needle spiking' op festival

Festivalgangers bij Den Haag Outdoor 2022
Festivalgangers bij Den Haag Outdoor 2022 © ANP
DEN HAAG - In de injectienaald waarmee een 31-jarige man meerdere mensen zou hebben geprikt op het dancefestival Den Haag Outdoor, zaten stoffen die voorkomen in cocaïne, heroïne en versnijdingsmiddelen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek. De verdachte moet op 19 juli voor de rechter komen en blijft tot die tijd in de cel.
In ieder geval drie vrouwen deden aangifte nadat ze op zaterdag 18 juni met de naald waren geprikt op het festival in het Zuiderpark in Den Haag. Volgens de organisatie van het festival werd de 31-jarige man daarbij betrapt door een andere bezoeker, die beveiligers alarmeerde. Zij wisten de man in de kraag te vatten en hebben hem overgedragen aan de politie.
Het OM laat donderdag weten dat het onderzoek nog in volle gang is, en dat 'meerdere mensen zich hebben gemeld'. Eerder werd al duidelijk dat geen van de slachtoffers buiten bewustzijn is geweest. De vrouwen zijn volgens het OM geïnformeerd over de inhoud van de injectienaald die de verdachte bij zich had toen hij werd aangehouden, 'en ook doorverwezen naar de juiste hulpverleners'.

Minister wil meer zicht krijgen op fenomeen

Justitieminister Dilan Yesilgöz wil meer zicht krijgen op 'needle spiking', liet ze vorige week weten. Vanaf nu wordt zorgverleners geadviseerd bij elke melding te testen op de aanwezigheid van drugs. De politie gaat incidenten beter registreren, schreef Yesilgöz aan de Kamer.
Needle spiking is 'een lastig te duiden fenomeen, zowel qua omvang als qua ernst', aldus de bewindsvrouw. Wel is duidelijk dat het een manier van drogeren is. 'Het drogeren van anderen is mishandeling en daarmee onacceptabel en altijd strafbaar. Dat geldt ook al voor het steken van een naald in een ander als die persoon daar niet om gevraagd heeft.'