Nieuws

Messteek in longen werd 14-jarige bijna fataal in drillrapruzie, eerste verdachten horen straf eisen

Zoektocht in de omgeving van de Thijssestraat na de steekpartij van 6 mei
Zoektocht in de omgeving van de Thijssestraat na de steekpartij van 6 mei © Regio15
DEN HAAG - Het had weinig gescheeld of het 14-jarige slachtoffer van de drillrapruzie in de Haagse Thijssestraat in mei vorig jaar had het niet overleefd. De tiener werd zo diep met een mes in zijn lichaam gestoken, dat zijn lever en longen werden geraakt. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag na de eerste rechtszitting in de zaak. De eerste twee verdachten van de steekpartij, jongens van 17 jaar, hoorden celstraffen tegen zich eisen. Volgende week staan nog vier verdachten voor de rechter. De zevende verdachte in de zaak, de 17-jarige Myron, werd ruim een uur na het incident in de Thijssestraat zelf neergestoken en overleed. Dat zou gaan om een wraakactie.
De steekpartij in de Thijssestraat vond plaats op 6 mei vorig jaar. Twee groepen van ieder zeven jongens hadden elkaar via social media uitgedaagd. 'Op Snapchat werd stoer gedaan om elkaar op te zoeken met messen, zonder dat daar echt een reden voor werd gegeven', aldus het OM. De groepen spraken af om elkaar te ontmoeten in het Schipperskwartier in Den Haag, beiden gewapend met messen.
De jongens uit de ene groep zouden leden zijn van drillrapgroep SK6, een naam die refereert aan het Schipperskwartier. Familie en vrienden van het 14-jarige slachtoffer uit de Thijssestraat zouden op hun beurt deel uitmaken van het Delftse ZQ. ZQ staat naar verluid voor zero-quinze; oftewel 015, het netnummer van Delft. Drillrap is een uit Amerika overgewaaide hiphopstroming waarin onder meer geweld wordt verheerlijkt.
Het OM beschijft wat er gebeurde: 'Op camerabeelden is te zien hoe het slachtoffer meteen werd ingesloten en opgejaagd door de zeven uitdagers. Pas om het hoekje, buiten zicht van de beveiligingscamera's, werd de jongen gestoken. Daarna is te zien hoe de zeven jongens wegvluchten, allemaal met messen in hun handen.' Wie heeft gestoken is niet duidelijk, maar voor de officier van justitie doet dat er niet toe: 'Iedereen wist donders goed wat er moest gebeuren tijdens deze confrontatie.'

Wraakactie liep dodelijk af

Het 14-jarige slachtoffer werd gestoken bij zijn oor en in zijn romp. Bij die tweede messteek zijn ook zijn lever en longen geraakt. Volgens het OM heeft de jongen zijn leven te danken aan het snelle handelen van het ambulancepersoneel. 'Opnieuw een voorbeeld dat het vreselijk mis kan gaan als kinderen met messen de straat op gaan', zegt het OM.
Van de verdachten moeten er zes voor de rechter verschijnen. De zevende, de 17-jarige Myron, werd iets meer dan een uur na de steekpartij doodgestoken op de Rijswijkseweg. Het OM denkt dat vrienden van de 14-jarige jongen uit waren op wraak. De verdachten van die steekpartij staan in oktober voor de rechter.

Jeugddetentie en jeugd-tbs

Donderdag verschenen twee 17-jarige jongens die betrokken waren bij de eerste steekpartij in de Thijssestraat voor de rechter. Het OM heeft tegen één van hen 12 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. Tegen de ander is 18 maanden jeugddetentie geëist, waarvan 327 dagen voorwaardelijk. Ook wil justitie dat hij een taakstraf van 200 uur krijgt.
Komende maandag en dinsdag staan nog twee jongens van 17 en twee jongens van 18 terecht. De zittingen in deze zaak zijn achter gesloten deuren, omdat ze allemaal minderjarig waren op het moment van het steekincident.