The Grace komt er: 1400 woningen in hoogste gebouw van Den Haag

DEN HAAG - The Grace gaat er komen. De Haagse gemeenteraad is donderdag akkoord gegaan met de bouw van het complex aan de Rijswijkseweg, waarin ruim 1400 woningen komen. Daarmee verliezen de ministeries in het centrum hun titel als hoogste gebouw van Den Haag. The Grace bestaat uit twee torens, een van ruim 150 meter, de ander van ruim 180 meter. De ministeries aan de Turfmarkt zijn 146 meter hoog.
De huidige en waarschijnlijk nieuwe coalitiepartijen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA steunen de bouw van het complex, zo bleek donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. Die fracties zijn zich ervan bewust dat er ook bezwaren aan kleven. Zo neemt de windhinder toe. Ook is er in de plannen nog geen rekening gehouden met voorzieningen als groen en bijvoorbeeld zorg. 'Maar voor ons is de komst van 1400 woningen belangrijker dan windhinder', aldus raadslid Joren Noorlander van D66. Zijn VVD-collega Lotte van Basten Batenburg: 'Een lelijke plek kan wat mooier en groener worden. Dit is een verbetering voor de stad.'
Ander kritiekpunt van sommige partijen is dat er voor bewoners straks een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar is. Niet in het complex zelf, maar in de grote parkeergarage aan de overkant van de straat. Maar volgens Noorlander van D66 zou ook dat geen obstakel voor de bouw mogen vormen. De torens komen vlakbij een nieuwe super-fietsroute en station Hollands Spoor. 'Wij zijn er juist trots op dat dit grote project van de grond kan komen.'

Veel bezwaren

De grootste partij in de raad, Hart voor Den Haag, bleek tijdens een eerdere bespreking van de plannen voor de bouw van The Grace nog veel bezwaren te hebben. Die blijven overeind, zei raadslid Constant Martini. 'Er is nu nog veel niet geregeld. Zoals groen en voorzieningen.' Toch stemde ook die partij vandaag in. Volgens Martini is de bouw van 1400 woningen belangrijk omdat er een groot tekort aan huizen in Den Haag is.
Sommige partijen probeerden wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) te bewegen om nog enkele garanties van de ontwikkelaar los te weken. Bijvoorbeeld over de prijzen van de sociale huurwoningen. Maar daar voelde de wethouder niet al te veel voor. 'Voor je het weet stapel je eisen in plaats van woningen. En in eisen kan je niet wonen.'

Windhinder

De gemeenteraad steunde nog wel een voorstel van de ChristenUnie/SGP om vast leggen dat de ontwikkelaar maatregelen in de buurt moet betalen om windhinder te voorkomen. Daarbij gaat het onder meer om een scherm naast een abri dat moet voorkomen dat passagiers straks van de sokken worden geblazen.
Verder moeten de voorzieningen die in The Grace komen,zoals een fitnessruimte en een bioscoop, voor iedereen toegankelijk worden en niet alleen voor de bewoners.

Voorzieningen

The Grace gaat plek bieden aan in totaal 1411 huurwoningen. Ook is er vooral op de lagere verdiepingen ruimte voor voorzieningen als horeca, winkels én kantoorruimte. De bouw van het complex kost ongeveer 250 miljoen euro. De bedoeling is dat nog dit jaar wordt begonnen met de bouw. Het hoogste gebouw van Den Haag zou dan in 2025 klaar moeten zijn.
Een kleine glazen toren vlak achter het Rijswijkseplein in Den Haag moet wijken voor The Grace
Een kleine glazen toren vlak achter het Rijswijkseplein in Den Haag moet wijken voor The Grace © Maarten Brakema
Op de plek waar The Grace wordt gebouwd, staat nu nog een kleinere toren met ramen van spiegelglas. Die staat midden in het deel van de stad waar Den Haag de komende jaren vele duizenden nieuwe huizen wil bouwen: het Central Innovation District.