Katwijk gaat met tegenzin 5000 woningen bouwen op plek Soldaat van Oranje

© ANP
KATWIJK - De kogel is door de kerk: de bouw op voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg kan wat de gemeente Katwijk betreft beginnen. De gemeenteraad heeft in de nacht van donderdag op vrijdag met frisse tegenzin groen licht gegeven voor het bestemmingsplan van de nieuwbouwwijk Valkenhorst.
Het bestemmingsplan is niet perfect, zegt de voltallige raad erbij. En het Rijk is daarvoor verantwoordelijk. Vooral omdat er via het Rijksvastgoedbedrijf, dat eigenaar is van de grond, met name duurdere huizen komen die meer opbrengen. Van de 5600 woningen is maar één derde een betaalbare huur- of koopwoning. Terwijl het kabinet zelf in deze tijden van grote woningnood zegt te streven naar de omgekeerde volgorde.
'Onbegrijpelijk dat het Rijk dat niet doet op zijn eigen grond', zegt raadslid Matthijs van Tuijl (PvdA). 'Beschamend', aldus Ralf Boland (D66), 'dat het Rijk opereert als een commercieel bedrijf.' Want het Rijksvastgoedbedrijf mag van het Rijk geen verlies lijden, en dure huizen leveren voor de grondeigenaar gewoonweg meer op. De Katwijkse raad steunde daarom 's nachts om half twee de 'motie van treurnis' van oppositiepartij Kies Katwijk, gericht tegen het Rijksvastgoedbedrijf.
Vliegkamp Valkenburg vaarwel
Vliegkamp Valkenburg vaarwel

Belangrijkste is dat bouw kan beginnen

De afgelopen jaren botste het Rijksvastgoedbedrijf regelmatig met de gemeente Katwijk over de grondprijs en de soort te bouwen woningen. Waar de rijksdienst vooral dure huizen wil bouwen om er meer geld mee op te halen voor de staatskas, wil de gemeente meer betaalbare huur- en koopwoningen, die minder opbrengen. Met de 600 extra betaalbare woningen die Katwijk eruit sleepte komt de verhouding nu uit op twee dure delen tegen één betaalbaar deel.
De 3500 woningen die nu als eerste worden gebouwd zijn voor de helft betiteld als betaalbaar. Wethouder Gerard Mostert (ChristenUnie) gaf aan dat hij zijn best blijft doen om te zorgen dat die verhouding voor het tweede deel alsnog wordt bijgesteld. Maar het belangrijkste is dat er nu met bouwen kan worden begonnen.
Het noordelijke deel van het voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg wordt het eerst bebouwd
Het noordelijke deel van het voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg wordt het eerst bebouwd © gemeente Katwijk

Getreuzel levert Soldaat van Oranje record op

De discussie over de woningbouw begon zo’n 20 jaar geleden, nog voordat de Koninklijke Marine het vliegkamp in 2006 sloot en de grond teruggaf aan de rijksdienst die het vastgoed beheert. De hele raad betreurt dat het Rijksvastgoedbedrijf vervolgens het onderste uit de kan wilde halen 'tegen het publieke belang, zoals het oplossen van de woningnood', aldus de motie van treurnis. Vooral de strijdige belangen van de verschillende overheden (de gemeentes Katwijk en Wassenaar, de provincie Zuid-Holland, het kabinet en de zelfstandige rijksdienst Rijksvastgoedbedrijf) maakten de onderhandelingen stroperig.
Het enige voordeel, zo je wilt, is dat de tijdelijk tot theater omgebouwde hangaar uiteindelijk de langstlopende musical van Nederland ooit kon herbergen. ‘Soldaat van Oranje - De Musical’ werd sinds 2010 al zeker door 3,2 miljoen bezoekers genoten in een unieke, 360 graden-draaiende theaterzaal inclusief een echte Dakota. Sommige mensen hebben de musical zelfs tientallen keren gezien. De musical werd regelmatig verlengd en staat nu voorlopig tot december geboekt op Valkenburg. En dan? Londen ziet al uit naar ‘Soldier Of Orange’.
© John van der Tol