Paniek tijdens schoolfeest in Delft na melding van vuurwapen

Sommige leerlingen raakten in paniek
Sommige leerlingen raakten in paniek © District8
DELFT - De schrik zit er vrijdagochtend nog behoorlijk in bij de leerlingen en het personeel van Scholencombinatie Delfland in Delft. Tijdens het schoolfeest donderdagavond stond er opeens veel politie op de straten rondom de school na een melding van iemand met een vuurwapen. Dat zorgde voor behoorlijk wat paniek onder de leerlingen. Uiteindelijk bleek het loos alarm. 'Er is nooit sprake geweest van een onveilige situatie in de school', benadrukt directeur Iwan Jonkman.
Op de Delftse middelbare school was donderdag een groot schoolfeest voor alle leerlingen uit de eerste tot en met de derde klas. 'Het was eigenlijk een ongelooflijk gezellig feest', begint directeur Iwan Jonkman. 'Totdat de politie voor de deur stond was er dus totaal geen sprake van een onveilige sfeer in de school', voegt hij stellig toe.
De politie kwam met veel eenheden naar het schoolplein bij Scholencombinatie Delfland
De politie kwam met veel eenheden naar het schoolplein bij Scholencombinatie Delfland © District8
Aan het einde van het schoolfeest, rond 22.00 uur, kreeg de politie een melding dat er iemand in de buurt van de school was gesignaleerd met mogelijk een vuurwapen. Agenten rukten met meerdere eenheden uit en zetten het gebied rondom de school af. 'We kregen instructies om de leerlingen langer binnen te houden vanwege de melding. Daardoor hebben we het feest gewoon verlengd', legt de directeur uit. 'Niet alle scholieren hebben dus gemerkt wat er buiten aan de hand was en zij hebben gewoon verder gedanst.'

Berichtjes van ouders zorgden voor paniek

Toch brak er onder een deel van de leerlingen wel paniek uit. 'Een aantal ouders stond buiten de school en kreeg van de politie te horen dat er een man met een vuurwapen was gesignaleerd. Dat hebben zij via WhatsApp aan hun kinderen die in de school waren, laten weten', gaat Jonkman verder. 'Daardoor waren sommige scholieren wel in paniek gisteravond', legt hij uit.
Er was veel politie op de been rondom de school
Er was veel politie op de been rondom de school © District8
'Maar er is dus nooit sprake geweest van een onveilige situatie in de school', benadrukt de schooldirecteur. 'Doordat er een gezellige sfeer heerste tijdens het schoolfeest en een aantal leerlingen opeens berichten van buiten de school kreeg, sloeg de sfeer alleen wel ineens om en brak er bij sommigen paniek uit.'

'Melding nemen wij heel serieus op'

De politie laat weten dat er na het onderzoek in de omgeving van de school niemand is aangehouden en er ook geen vuurwapen is gevonden. 'Wij kregen een melding van iemand met een vuurwapen. Dat nemen wij heel serieus op en daarom waren wij donderdagavond in groten getale aanwezig', vertelt een woordvoerder. Na het onderzoek werd het gebied vrijgegeven en konden de scholieren het schoolgebouw verlaten.
Het politie-onderzoek is afgerond. 'Wij zien nu geen reden om verder onderzoek te doen. Maar mochten er signalen zijn die daar wel aanleiding toe geven dan kunnen wij het onderzoek weer openen', aldus de woordvoerder.

'Geen enkele reden om lessen af te gelasten'

Ondanks dat de schrik er bij sommige leerlingen en docenten nog goed in zit, is de school vrijdag gewoon open. 'Alle schoolactiviteiten gaan vandaag door. Er is ook geen enkele reden om de lessen en andere activiteiten af te gelasten, want er is niemand gevonden met een wapen', laat Jonkman weten. Wel hebben alle medewerkers van de school een briefing gehad en krijgen de ouders een brief over het incident van donderdagavond. 'Daarnaast kunnen leerlingen die daar behoefte aan hebben natuurlijk praten met hun docenten en mentoren', voegt de directeur toe.