Zeker tien undercoveragenten in Haagse benzinepomp bij aanhouding ontsnapte tbs'er

Luciano D. wordt aangehouden
Luciano D. wordt aangehouden © rjarmy.nl en Uw Winkeltje via Regio15
DEN HAAG - Tijdens de aanhouding van de ontsnapte tbs'er bij een benzinepomp in Den Haag waren zeker tien undercoveragenten binnen. Een getuige zag donderdagavond gebeuren hoe de ontsnapte tbs'er Luciano D. door een grote politiemacht werd opgepakt. D. had volgens haar 'net een flesje gekocht' bij een tankstation aan de Zuid-Hollandlaan in Den Haag.
De vrouw die anoniem wil blijven, hoorde roepen dat er 'met pistolen werd gezwaaid'. De schrik zat er vanaf dat moment goed in, hoewel al snel duidelijk was dat het personeel van de benzinepomp en de bijbehorende winkel veilig was.
Er bleken op dat moment zo'n tien undercoveragenten in de tankshop aanwezig te zijn. De vrouw met wie Luciano D. was, werd ondertussen onder schot gehouden op de bijrijdersstoel van de rode Audi waarin ze reden, vertelt de getuige. Deze auto had volgens haar een Duits kenteken.
De 24-jarige D. ontsnapte dinsdagavond 21 juni samen met de 27-jarige Sherwin Windster uit de kliniek. Ze maakten een gat in het hek, waardoor ze naar buiten konden. De mannen vluchtten in een klaarstaande Volkswagen Golf en waren sindsdien spoorloos. Donderdagavond rond 18.15 uur werd D. opgepakt in Den Haag.

Geblinddoekt op de grond

Bij de aanhouding zette de politie medewerkers van FASTNL in, een team voor de opsporing van voortvluchtigen. Ook de DSI, de Dienst Speciale Interventies, kwam in actie. Er vloog een politiehelikopter boven Den Haag. Op een foto is te zien dat D. geblinddoekt op de grond zit bij het benzinestation. Luciano D. werd volgens de vrouw zeker drie kwartier onder schot gehouden voordat hij in een speciale bus werd afgevoerd.
Ook de receptioniste van het naastgelegen kantoorpand Spaces zag het tafereel toen ze na haar werk langsfietste. 'Ik dacht: hier moet ik zo snel mogelijk weg.' Omwonenden hebben niet veel meegekregen van de actie. Wel hoorden ze een politiehelikopter rondvliegen. 'Maar dat gebeurt wel vaker in deze buurt, vooral vanwege de vele demonstraties op het Malieveld', relativeert een buurtbewoner.
Sherwin Windster (rechts) ontsnapte samen met Luciano D. (links)
Sherwin Windster (rechts) ontsnapte samen met Luciano D. (links) © Politie/bewerking Omroep West

Andere voortvluchtige doodde eerder iemand in Delft

De 27-jarige Sherwin Windster, die tegelijkertijd met Luciano D. uit de Nijmeegse kliniek ontsnapte, is nog altijd niet gevonden. Hij is in 2019 veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf en tbs voor afpersing en een gewapende roofoverval in Tilburg uit 2015. Bij die overval kwam Mick Pitai (48) om het leven. Windster was op dat moment met verlof van een eerdere veroordeling voor een moord die hij in 2012 pleegde: de moord op de 22-jarige Hagenaar Railyson in Delft.
Op 24 maart 2012 waren de toen 16-jarige Windster en Railyson op een verjaardagsfeestje in de Van Kinschotstraat in Delft. De twee kenden elkaar niet, maar toch ontstond er ruzie. Volgens getuigen was Windster daar op uit. Windster trok een mes en stak Railyson neer. Hij overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. De minderjarige Windster, die op het moment van de steekpartij al een aanzienlijk strafblad had, werd door de kinderrechter veroordeeld tot 1,5 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De vader van de overleden Railyson was het daar niet mee eens: 'Hij is minderjarig, maar hij heeft wel iemand vermoord. Hij wist precies wat hij deed.'
Dodelijke steekpartij Van Kinschotstraat
Dodelijke steekpartij Van Kinschotstraat © Archief